Akdeniz Ülkeleri Jinekoloji ve Obstetrik Federasyonu tarafından düzenlenen 12’nci Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi, Antalya’nın Kemer İlçesi’nde başladı. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir, 19 Mayıs’ta sona erecek kongre öncesinde basın toplantısı düzenledi. Prof. Dr. Demir, kongrede 400 yerli ve 20 yabancı konuşmacının sunum yapacağını kaydetti.
‘MUHAFAZAKARLAŞMA VAR, İŞ BULAMIYORLAR’
Kongrede jinekoloji alanındaki yeni tedavilerin anlatılacağına, hekim sorunlarının tartışılacağına değinen Prof. Dr. Demir, Türkiye ‘de 5 bin kadın doğum uzmanı bulunduğunu hatırlattı. Dernek olarak 3 bin 200 civarında üyeleri bulunduğunu belirten Prof. Dr. Demir, son yıllarda çeşitli sebeplerden mesleki saygınlığın azaldığını, erkek jinekologların iş bulmada sıkıntı yaşadığını söyledi. Bunun denenini toplumdaki muhafazakarlaşmaya bağlayan Demir şöyle konuştu:
“Türkiye’de son 12 yılda bir muhafazakarlaşma var. Bunu siz de biliyor ve görüyorsunuz. Her konuda olduğu gibi. Çok büyük bir olasılıkla bununla ilgili olduğunu düşünüyorum. Eskiden insanların erkek ya da kadın diye doğum uzmanı arayışı çok fazla değildi. Şimdi üniversite hastanelerine bile ‘Kadın, kadın doğumcu yok mu?’ diye arayıp soruluyor. Özel sektörde bu çok daha yüksek oranlarda. İçerideki personelin tamamının kadın olduğunu söyleyerek yönlendirme yapılmaya çalışılıyor. Özellikle son yıllarda birçok erkek kadın doğum uzmanı iş bulmakta güçlük çekiyor. Şu anda benim tanıdığım en az 3 işsiz erkek kadın doğum uzmanı var. Kadın doğum uzmanları sırf bu nedenle ayda en az 10-12 gece nöbeti tutuyor.”
‘UZMANLAR GÖREV YAPARKEN KENDİSİNİ GÜVENDE HİSSETMİYOR’
Basın toplantısında konuşan TJOD Genel Sekreteri Prof. Dr. Ateş Karateke ise Dernek Faaliyetleri ve Devlet Sağlık Politikaları Değerlendirme Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Türkiye’de 5 bin kadın doğum uzmanının bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karateke, 755 jinekoloğun katılımıyla yaptıkları ankette, jinekologların yüzde 80’inin mesleğini yaparken kendisini güvende hissetmediğini belirtti. Erkek jinekologların iş bulmakta zorluk çektiğini anlatan Prof. Dr. Ateş Karateke, Türkiye’de anket çalışmasına katılan doktorların çoğunluğunun 50 yaş altında olduğu söyledi.
‘MESLEKTEKİ SAYGINLIK AZALDI’
Prof. Dr. Karateke, özellikle 40 yaşın altında olan, üniversite ve devlet hastanelerinde görev yapan hekimlerin meslekteki saygınlıkta ciddi bir düşüş yaşandığından şikayet ettiğini belirtti. Anketteki önemli bir sonucun da doktorların yüzde 68,5’inin çocuklarının doktor olmasını istemediği olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Karateke, “Hekimlerin yüzde 85’i sağlık politikalarını başarısız buluyor. Bu doktor arkadaşlarımız mesleğin saygınlığının azaldığını, mesleki gelişmelere yeterince yatırım yapılmadığını ve doktor ile hasta arasında ilişkinin bozulduğunu belirtiyor. Ayrıca meslektaşlarımızın yüzde 80’e yakını mesleğini yaparken kendini savunmasız buluyor. Büyük çoğunluk kanunlar çerçevesinde kendini güvensiz hissediyor. Meslektaşlarımız da mecburi hizmete karşı kesin bir karşıtlık yok ancak yüzde 50’si mecburi hizmeti yararlı buluyor” diye konuştu.
‘SEZARYEN ORANININ YÜKSEK OLMASI’
Türkiye’de sezaryenle doğum oranlarının yüksek olduğunu da konuşmasında anlatan Prof. Dr. Karateke, nedenlerini ise öncelikli olarak tıbbi sorunlar, aile isteği ve toplum baskısı olarak sıraladı. Prof. Dr. Karateke, sezaryenle doğumda hekim yönlendirilmesi, devlet sağlık politikası, özel hastane faktörü, yardımcı personel yetersizliği ve doğum sonrası komplikasyonların da etkili olduğunu kaydetti.
Bir yanıt yazın