Bir doktor günde 60’tan fazla hastaya bakarsa SGK fazla muayenenin parasını ödemeyecek.
SGK 1 Nisan tarihinden itibaren, özel hastanelere resmi tatil günlerinde, dini ve milli bayramlarda ve pazar günleri provizyon verme uygulamasına son vermişti.
ARTIK GÜNLÜK OLARAK VERİLECEK
SGK bir adım daha attı ve hekim başına verilen provizyon sayısının haftalık değil, günlük olarak belirlenmesine karar verdi. Yani artık hekim başına SGK’nın ödeme yapacağı muayene sayısı günlük olarak belirlenecek. Böyle olunca da, hangi hekimin kaç gün ve kaç saat çalıştığı açık ve net bir şekilde görülecek.
SON TARİH 30 MAYIS 2014
Hastaneler 30 Mayıs’a kadar bünyelerinde görev yapan hekimlere ilişkin günlük çalışma sürelerini MEDULA sistemine girmek zorundalar. Bu süre aslında 1 Mayıs olarak belirlenmişti. Ancak geçtiğimiz haftaki bir duyuruyla 30 Mayıs’a uzatıldı.
KURUM MEDULA’YA GİRİŞ YAPMALI
30 Mayıs’a kadar gerekli bilgileri MEDULA sistemine girmeyen ve hekimlerin sözleşmelerinin bir örneğini SGK’ya göndermeyen özel hastane, SGK’dan fatura bedellerini tahsil edemeyecek.
ÖZEL HASTANE PARASINI ALAMAYACAK
Yeni düzenlemeyle özel hastaneler hekimlerini günlük çalışma sürelerinin üzerinde çalıştıramayacaklar. Sigortalı hastalara hekimin günlük kotasının üzerinde verdiği hizmeti SGK’ya fatura da edemeyecek. Yani sigortalının muayenesi gerçekleşse bile özel hastane SGK’dan bu muayene için de para alamayacak.
HANGİ DOKTORUN KOTASI NE KADAR?
Özel hastanelerde SGK bir hekimin günlük çalışma süresinin toplam altı katı kadar muayenesine ödeme yapabiliyor. Yani eğer bir hekim günde 6 saat çalışmış ise SGK bu hekimin gerçekleştirdiği 36 muayenenin faturasını ödüyor. Her halükarda en fazla 60 hastanın muayenesi için ödeme yapılabiliyor. Yani SGK bir hekimin günde en fazla 10 saat çalışabileceğini öngörüyor. Aynı günde bir hekim için 60’tan fazla muayenesi için ödeme yapılmıyor. Bu sayı göz hekimleri için 45, fiziksel tıp ve rehabilitasyon için ise 48.
ASGARİ ÜCRETTEN GÖSTERİYORLAR
Özel hastaneler rekabet koşullarının çetinliği nedeniyle doktorları asgari ücretten göstermek gibi illegal yolları kullanabiliyorlar. Diğer yandan, doktorların da uzun sürelerle ve fazla mesai ücretleri ödenmeden çalıştırıldığını da sıklıkla görüyoruz. SGK önce provizyon sınırlaması, sonra çalışma sürelerinin bildirilmesiyle bu konuda hassas olduğunu gösterdi. İlerleyen günlerde özel hastanelerde görev yapan hekimlerin daha insani çalışma koşullarına sahip olmasını bekleyebiliriz.
Bir yanıt yazın