Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, hükümet ile yetkili konfederasyon arasında imzalanan toplu sözleşmede başta sağlık çalışanları olmak üzere memurların birçok talebinin yerine getirilmediğini belirterek, iki yılda bir kurulan toplu sözleşme masasının mali, özlük ve sosyal hakların iyileştirilmesi açısından yetersiz olduğunu belirtti. Sağlık çalışanlarının taleplerinin yerine getirilmesi için iki yıl daha bekleyecek sabırlarının olmadığını ifade eden Bayraktar, sağlıkçılara söz verilen yıpranma payı, ek ödemelerin emekli aylığına yansıtılması, tüm sağlık çalışanlarının kadrolu olması ve sağlıkta şiddetin önüne geçilmesi için acil çözüm üretilmesi gerektiğini kaydetti.
Bağımsız Sağlık-Sen Başkanı Bayraktar yaptığı açıklamada, hükümet ile yetkili konfederasyon arasında imzalanan toplu sözleşmenin yine memurların beklentilerini karşılamadığını ifade ederek, sağlıkçıların toplu sözleşme öncesinde açıkladığı birçok talebin de masada kabul edilmediğini belirtti.
TEMEL TALEPLERİN HİÇBİRİ GERÇEKLEŞMEDİ
Bayraktar, sağlıkçılar açısından hayati önemde olan 4 talebin yine toplu sözleşme masasında gerçekleşmediğini ifade etti. Ek ödemelerin emekliği aylığına yansıtılması konusunda sonuç alınamadığını kaydeden Bayraktar, yine sözleşmeli sağlık çalışanlarının da kadroya geçirilmesi talebinin görmezden gelindiğini ifade ederek, “4-C’lilere kadro verilmediği gibi Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan ve mahkeme kararları ile 450 TL -600 TL arası ek ödeme alan 4-C’liler 150 TL’lik bir ek ödeme ile büyük bir zarara uğradılar” dedi. Sağlıkçılara iki yıl önce söz verilen yıpranma hakkının da bu toplu sözleşmede hüküm altına alınamadığını sadece ileri bir tarihe daha söz alındığını vurgulayan Bayraktar, sağlıkçıların en önemli sorunu olan şiddetin önlenmesi noktasında da kalıcı bir çözüm getirilemediğini ifade etti.
DÖNER SERMAYE SORUNU ÇÖZÜLMEDİ
Toplu sözleşmede döner sermaye tavanının arttırılması gibi çok kısıtlı sayıda çalışanın yararlanacağı bir takım küçük iyileştirmelerle döner sermaye meselesinin kapatıldığını belirten Bayraktar, döner sermaye sorununa kalıcı bir çözüm bulunmasını istedi.
Bayraktar ayrıca, uzman ebe ve hemşirelere yapılan 5 puanlık özel hizmet tazminatından mahrum bırakılan diyetisyen, psikolog, sosyal çalışmacı, biyolog, sosyolog ve benzeri meslek gruplarına da aynı hakkın tanınması gerektiğini belirtti.
KREŞ SORUNU ÇÖZÜLMEDİ
Kamu çalışanlarının temel sorunlarından birinin ise kreş sorunu olduğuna dikkat çeken Bayraktar, bir türlü çözülemeyen kreş sorununa bu toplu sözleşmede de kesin ve kalıcı bir çözüm bulunamadığını kaydetti.
CUMARTESİ NÖBETLERİ SONLANDIRILMALI
Bayraktar, yılbaşından bu yana 22 bin aile hekimi ve 20 bin aile sağlığı çalışanına aile sağlığı merkezi (ASM), toplum sağlığı merkezi, hastaneler ve 112 acil sağlık hizmetlerinde cumartesi nöbet uygulaması getirildiğini anımsatarak, “Esnek mesai uygulaması nedeniyle bu kişiler haftalık çalışma süresinin zaten çok üzerinde mesai yapmaktadır. Toplu sözleşmede cumartesi nöbetlerine ilişkin bir düzenlemeye yer verilmemesi çalışanları mağdur etmiştir. Bu zorunlu nöbetler kaldırılmalıdır” dedi.
Bayraktar, ayrıca sözleşmede nöbet ücretleriyle ilgili ciddi bir iyileştirme hükmünün de bulunmadığını ifade etti.
İKRAMİYE VERİLMELİ
Bayraktar, önceki toplu sözleşmede oluşan hak mağduriyetlerinin hala devam ettiğine dikkat çekerek, mali kayıpların giderilmesi için bu toplu sözleşmede talep edilen her dini bayramda bin TL ikramiye, 2014 yılı enflasyon farkının iadesi gibi taleplerin de yerine getirilmediğine dikkat çekerek, “Hükümet toplu sözleşme masasında vermekten kaçındığı ikramiyeyi yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde vererek tüm memurlara müjdede bulunmalıdır” dedi.
MASA HER YIL KURULMALI
Bayraktar, iki yılda bir kurulan toplu sözleşme masasının kamu çalışanlarının mali, özlük ve sosyal haklarının iyileştirilmesi açısından yetersiz olduğunu belirterek, masanın her yıl kurulmasını istedi. Sağlık çalışanlarının taleplerinin yerine getirilmesi için iki yıl daha bekleyecek sabırlarının olmadığını ifade eden Bayraktar, “Saydığımız tüm bu sorunlar çözülmesi imkansız meseleler değildir. Bunun için illaki toplu sözleşme masasının kurulması gerekmemektedir. Hükümet birçok düzenlemeyi kurum içi genelgelerle yapabilmektedir. Memurların sorunlarına kulak tıkamak yerine bu sorunlara çözüm üretilmelidir” dedi.
Bir yanıt yazın