Sağlık Çalışanlarına Fiili Hizmet Zammı Mağduriyeti Devam Ediyor

Erhan avatarı

Paylaş:

03.08.2018 tarihli ve 30498 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan ve aynı tarihte yürürlüğe giren “7146 sayılı Askerlik Kanunu ile Diğer Bazı Kanunlarda ve 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” un 11. maddesi ile 5510 sayılı Kanun’un 40. maddesinde yer alan tabloya “20. Madde” eklenmiştir. İlgili değişiklik nedeniyle “Sağlık Çalışanlarına Fiili Hizmet Zammı Verilmesi” hususu hükme bağlanmıştır. Bağımsız Sağlık SEN Genel Sekreteri Feyzullah Tiryaki Buna göre; fiili hizmet süresi zammından yararlanabilecek düzenlemede yer aldığı şekliyle “insan sağlığına ilişkin işler” başlığı altında hizmet üreten sağlık çalışanı ancak aktif çalıştığı günlerde 360 güne 60 gün olarak fiili hizmet süresi zammından faydalanabilecektir. Düzenlemeye göre, aktif çalışma günleri hesaplandığından resmi tatiller, yıllık izinler, hafta sonları fiili hizmet süresi zammına dahil edilmeyecektir. Düzenlemede yer aldığı şekliyle “insan sağlığına ilişkin işler” başlığı altında hizmet üreten sağlık çalışanı yıllık izin kullanmadan, resmi tatil olmadan sadece hafta sonu tatili kullanarak bir yıl çalışmış olsa dahi fiili hizmet süresi zammından bir yılda 43.3 gün olarak faydalanabilecektir. Yıllık izin, resmi tatil, hafta sonu tatili düşüldüğünde bir sağlık çalışanı bir yılda ancak 33.6 gün fiili hizmet süresi zammından faydalanabilecektir. Bu durumda 30 yıl çalışan bir sağlık çalışanı ancak 2.8 yıl önce erken emekli olabilecektir. 


Söz konusu düzenleme neticesinde Fiili Hizmet Süresi Zammından yararlanacak sağlık personellerini belirlerken iki kriter dikkate alınması gerekmektedir.

  1. Çalışan kişinin işçi veya memur statüsünde olması bir başka değişle 5510 sayılı kanunun 4/a ve 4/c maddesi kapsamında çalışması ve işin riskine maruz kalınması,
  2. 5510 sayılı Kanunun 40. maddesinde belirtilen işlerde çalışıyor olması ve belirtilen işleri yapıyor olması gerekmektedir. (Bu işleri bazen yapanlarda yararlanabilmekte ancak fiilen çalıştırdıkları süre oranında ek hizmet alabilmektedir.)

Sağlık Bakanlığının kuruluş kanunun da ana görevi olan teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerinin yürütülmesi ve bu işleri tüm personeli ile yapmasına rağmen kanunla alınan haklarımızı yerine getirmemektedir.

Nitekim, 5510 sayılı Kanun’un 40’ncı maddesinde tanımlanan hizmetlere 30498 sayılı Kanun ile eklenen 20. madde “insan sağlığına ilişkin işleri” düzenlemektedir. İlgili madde de;
“11/4/1928 tarihli ve 1219 sayılı Kanun, 25/2/1954 tarihli ve 6283 sayılı Hemşirelik Kanunu ve 18/12/1953 tarihli ve 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun kapsamında sağlık meslek mensubu sayılan ve insan sağlığı için koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerde çalışanlar” ın da fiili hizmet süresi zammından yararlanacağından bahsetmektedir.

Bu minvalde,

1- Uygulamadan Faydalanacaklar;
11.04.1928 tarihli ve 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarm Tarzı İcrasına Dair Kanun, 25.02.1954 tarihli ve 6283 sayılı Hemşirelik Kanunu ve 18.12.1953 tarihli ve 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun kapsamında sağlık meslek mensubu sayılan ve insan sağlığı için koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerde çalışanlardır.

2- Uygulamanın Esasları;
03.08.2018 tarihinden itibaren insan sağlığına ilişkin işlerde teşhis tedavi ve rehabilite edici hizmetlerde 4/a’ya bağlı olarak sigortalı çalışanların bu işlerde geçirmiş oldukları her 360 gün için 60 gün fiili hizmet süresi eklenecek ve fiili hizmet zammı toplamda 5 yılı geçmeyecektir.

Bu kişilerin bahsi geçen işlerde en az 3600 gün (10 yıl) çalışılması gerekmektedir.
Emeklilik yaş haddi hesaplamalarında 3600 gün çalışılması halinde fiili hizmet zammı süresinin yarısı yaş haddinden indirilecektir.

3- Fiili Hizmet Süresi Zammı Hesaplanması;
Aylık prim ve hizmet belgesi hazırlanırken fiili hizmet süresi zammı kapsamında olan sağlık çalışanı işin riskine maruz kaldıkları süreler ve işin riskine maruz kalmadıkları süreler için farklı aylık prim ve hizmet belgeleri düzenlenecektir. Aynı ayda aynı sigortalı için iki ayrı prim ve hizmet belgesi düzenlenmesi durumunda eksik gün nedeni olarak diğer nedenler (13 kodu) seçeneği işaretlenecektir.

Bahse konu mevzuatın yürürlüğe girdiği tarih olan 03.08.2018 tarihinden itibaren, 2018 yılı Ağustos ayı boyunca tam çalışması bulunan sigortalının fiili hizmet süresi zammı kapsamında bildirilecek toplam gün sayısı hesaplanırken, çalışılan gün sayısı 30’a bölünüp, 26 ile çarpılarak hesaplanacaktır.

Hal böyle olunca, 03.08.2018 tarihi itibariyle fiili hizmet süresi zammı kapsamına girebilecek 28 günlük çalışması olan bir personel için; (28/30) x 26 =24,27 gün fiili hizmet süresi zammı hesaplanacaktır. (Kesirler tam güne dönüştüğünden Ağustos ayı için 25 gün olarak fiili hizmet süresi zammı hesaplanacaktır.)

4- Fiili Hizmet Süresi Zammı Hesabına Katılmayan Süreler;
Çalışılan ayın bazı günlerinde insan sağlığına ilişkin işin yapılmaması durumunda yahut kapsam dışında başka bir görev üstlenildiği durumlarda (Ulusal Bayram ve Genel Tatil günleri hariç) geçen süreler hesaba katılmayacak yine Kanun kapsamına dahil olan meslek grubu mensubu olmakla beraber, mensubu olduğu mesleği yerine başka bir görev üstlenerek (yöneticilik, idarecilik vb.) fiili riske maruz kalmayan sigortalının yaptığı çalışma da işbu Kanun kapsamına girmeyecektir.

Bu minvalde, aylık prim ve hizmet belgelerinin, en geç hizmetlerin ilişkin olduğu ayı takip eden ayın 23’üne kadar gönderilmesi gerekliliği kamu kurumlarınca uygulanmamaktadır.


Gün Sayısı ve Bildirim Nasıl Yapılmalı;

Fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki işyerlerinden Kurumumuza fiili hizmet süresi zammı kapsamında yapılan bildirimler için e-bildirge programında her ay için azami 26 gün hizmet bildirimi kontrolü bulunduğundan, söz konusu belge türleri ile 26 günden fazla hizmet bildirimi yapılamayacaktır denilmektedir ancak bu kapsam dışında kalan röntgen personeli ve AYLIK 48 SAAT nöbet tutan sağlık personeli bu kapsam dışında kalmaktadır. Yıllık 90 güne kadar fiili hizmet alabilmektedir.

 Bildirimler hakkında açıklamarımız.

a. 2018/Ağustos Ayı Bildirimleri

Sağlık çalışanlarına uygulanacak olan fiili hizmet süresi zammı 3/8/2018 tarihinden geçerli olduğundan 2018 yılı Ağustos ayında tam çalışması bulunan sağlık meslek mensupları için fiili hizmet süresi zammı kapsamında en fazla bildirilebilecek gün sayısı, toplam prim ödeme gün sayısının 30’a bölünmesi sonucunda çıkan gün sayısının 26 ile çarpılmasıyla bulunacaktır. Bu şekildeki hesaplamada gün kesirleri bir gün kabul edilecektir.

Örnek Hesaplama:

2018 yılı Ağustos ayında fiili hizmet süresi zammı kapsamında tam çalışması olan personel için 03/08/2018 tarihinden itibaren 28 gün kapsam içine alınacaktır.

Yapılacak bildirim gün sayısı ise; 

                                    (28/30) x 26 =24,27

olarak hesaplanacak; ancak gün kesirleri bir gün kabul edildiğinden gün sayısı 25 gün olarak yapılacaktır.

Bu durumda; (29) numaralı belge türünden azami 25 gün, (01) numaralı belge türünden asgari 5 gün            olacak şekilde toplamda 30 gün hizmet bildirilmesi gerekmekte olup, eksik gün nedeni olarak “13-Diğer Nedenler” seçeneği işaretlenecektir.

b. 2018/Eylül Ayı ve Sonrasındaki Bildirimler

2018 yılı Eylül ayında hafta tatili hariç tam çalışması bulunan sigortalı için 2018/09 dönemine ait Aylık Prim ve Hizmet Belgesi/Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile toplamda 30 günü geçmeyecek şekilde (29) numaralı belge türünden azami 26 gün, (01) numaralı belge türünden de asgari 4 gün hizmet bildirilmesi gerekmektedir.

Ay içinde işe girişi ya da işten çıkışı olanlar için fiili hizmet süresi zammına tabi belge türleri ile bildirimi yapılacak azami gün sayısı, sigortalı adına o ay bildirilecek toplam prim ödeme gün sayısının 30’a bölünmesi ile çıkan sonucun 26 ile çarpılmasıyla bulunacaktır.

c. Kısmi Süreli İş Sözleşmesine Dayalı Olarak Çalışanların Bildirimi

Yazılı bir kısmi süreli hizmet akdinin bulunması kaydıyla, ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışan ve çalıştığı saat karşılığında ücret alan sigortalının ay içindeki prim ödeme gün sayısı, ay içindeki toplam çalışma saati süresinin 4857 sayılı İş Kanunu’na göre belirlenen haftalık çalışma süresine göre hesaplanan günlük çalışma saatine bölünmesi suretiyle bulunacaktır.

Örnek Hesaplama:

Yazılı kısmi süreli iş sözleşmesine istinaden ayda fiili olarak 80 saat çalışan bir personel için gün sayısı aşağıdaki gibi hesaplanacaktır.

                                    80 / 7,5 = 10,66

olup,  gün kesirleri bir gün kabul edildiğinden (29) nolu belge türü ile 11 gün hizmet bildirimi yapılacaktır.

d. İnsan Sağlığına İlişkin İşlerden Sayılmak İle Birlikte Fiili Hizmet Süresi Zammı Gün Sayısı Fazla Olanların Bildirimi

Ek-2 kapsamında; insan sağlığına ilişkin işlerde belirtilen meslek mensuplarından sayılmakla birlikte, yaptığı iş ile ilgili olarak uygulanması gereken fiili hizmet zammı süresinin fazla olması durumunda; fiili hizmet süresi zammı gün sayısı fazla olan bent kapsamında bildirim yapılması gerekmektedir.

Örnek:

Ek-2 kapsamında sayılan “Tıbbi Görüntüleme Teknisyeni/Teknikeri” aynı zamanda 5510 sayılı Kanun’un 40. Maddesi 11.sıra numarasına göre 90 gün fiili hizmet süresi zammına tabidir. Bu nedenle söz konusu sigortalı için düzenlenecek belge türleri (01) ve (32) olacaktır.

Ayrıca Ayda 48 Saat Mesaiye Yılda 3 Ay Erken Emeklilik Hakkı

Ayda 48 saat nöbet tutan bir doktor ve hemşire maksimum düzeyde yıpranma hakkı kazanacak. Bir yıl, her ay 6 gün nöbet tutarsa, yıl sonu 3 ay erken emeklilik hakkı kazanacak.

Doktor ve hemşirelere “erken emeklilik” düzenlemesinin detayları netleşmeye başladı. Kısa süre içinde meclise sevk edilmesi planlanan yeni torba yasa taslağının önemli maddelerinden biri de erken emekliliğe olanak veren “yıpranma hakkı” olacak.

BAKANLIĞIN SİSTEMİ DİKKATE ALINACAK

Burada da formül, ayda 6 gün mesasi yapılması üzerine kurulacak. Mesaileri hastane yönetimleri bildirecek, bunun üzerinden de prim gününe eklenecek.  Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda devam eden torba yasa taslağı çalışmalarına göre, sağlık çalışanlarına yıpranma hakkı verilmesi için bakanlığın kullandığı nöbet sistemi dikkate alınacak. Buna göre, mesai saatleri dışındaki çalışmalar, “nöbet kavramına girecek”, ayda 6 gün (48 saat) nöbet tutan bir doktor, maksimum düzeyde yıpranma hakkı kazanmış olacak.

Sonuç OLARAK Emekli Sandığı Kanununun 41. Maddesinin ‘’b’’ bendine göre emekli aylığı; fiili ve itibari(FHSZ) hizmet toplamı 25 yıl olanlar için hesaplanacak emekli matrahının %75’i oranında; 25 yılı geçen her bir yıl için bu oranın %1 fazlası oranında bağlanmaktadır.

Benzer şekilde ‘’emekli ikramiyesi’’, Emekli Sandığı Kanununun 89. Maddesinde tanımlanmakta; ‘’Fiili hizmet müddetleri 25 yıl veya daha fazla ve 30 yıldan eksik olanların kurumlarınca resen veya istekleri üzerine emekliye ayrılmaları halinde bunlara 30 seneyi dolduranlar için verilecek ikramiye miktarının 25 veya daha fazla senelere isabet eden nispetteki miktarı verilir. Bu fıkraya göre verilecek ikramiyenin hesabında 6 ay ve daha fazla yıl kesirleri tam yıl sayılır. Altı aydan az kesirler nazarı itibara alınmaz.’’ Şeklinde düzenlenmiştir.

Kamu da Çalışan değerli sağlık çalışanlarının emeklilik  ikramiyesi ve maaş hesaplama oranların da iyileşme sağlayacak fiili hizmet FHZ puantaj işlemleri ilgili kamu idarelerince kanuna aykırı olarak kasıtlı olarak yapılmadığından kamu çalışanı arkadaşlarımız mağdur edilmeye devam edilmektedir.

İlgili örnek dilekçemiz ekte olup sağlık personelinin E-devlet üzerinden HİTAP yazarak fiili hizmet FHZ puantaj puanına bakarak 2018 Ağustos ayından itibaren tutmuş oldukları nöbetlerle birlikte fiili hizmetini hesaplayarak idarelerine veya sosyal güvenlik kurumuna başvuruda buluna bilirler Bağımsız sağlık sen olarak tüm sağlık personeline hukuki desteğimizi esirgemeyeceğimizi beyan ederiz.

KAZANILMIŞ HAKLARIMIZI KORUMAK VE YENİ KAZANIMLAR KAZANMAK İÇİN HEP YANINIZDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ…

BAĞIMSIZ SAĞLIK SEN

  GENEL MERKEZİ

Erhan avatarı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir