KAMU YİNE SÖZÜNDE DURMADI: DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜNDE 22 BİN 551 İSTİHDAM AÇIĞI

admin avatarı

Engelliler, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne daha önce kamu kurumlarında doldurulması için söz verilen istihdam açıkları ve işsizlikle giriyor. Yasal yükümlülük olarak engelli istihdam etmek zorunda olan devlet kurumları bu yıl da 22 bin 551 engelli kontenjanı açığı verdi. En büyük açığı 14 bin 982 ile Milli Eğitim Bakanlığı verirken, onu 2 bin 86 kontenjan açığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı izledi. Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında da durum yine pek içler açıcı değildi. Sağlık Bakanlığı 410, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanlığı bin 3, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı ise 992 engelliyi işe yerleştirmedi.

Bağımsız Sağlık-Sen, 3 Aralık Dünya Engelliler günü dolayısıyla Devlet Personel Başkanlığı (DPB) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden engellilerin kamudaki istihdam açığını araştırdı.

Kamu kurum ve kuruluşlarının çalıştırdıkları memur sayısının yüzde 3’ü kadar engelli memur istihdam etmesi gerekirken, birçok kamu kurumunun engelli istihdam yükümlülüğünü yerine getirmediği belirlendi. Kamuda 22 bin 551 atama yapılmayı bekleyen açık engelli kontenjanı bulunuyor.

“ENGEL” ÇIKARAN KURUMLARIN BAŞINDA MEB VE DİYANET GELİYOR

Kamu kurum ve kuruluşları arasında açık engelli kontenjanının yarıdan fazlası Milli Eğitim Bakanlığı’nda bulunuyor. Milli Eğitim’de 14 bin 982 atama yapılmayı bekleyen açık kontenjan bulunuyor. İkinci sırada ise 2 bin 86 ile Diyanet İşleri Başkanlığı yer alıyor. Engelli çalıştırma yükümlülüklerini yerine getirmeyen diğer başlıca kurumlar ise şöyle: “Adalet Bakanlığı, AFAD, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanlığı.”

ANKARA ÜNİVERSİTESİ VE İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İSE YÜZ GÜLDÜRDÜ

Kamu kurum ve kuruluşları arasında kendilerine ayrılan kontenjanın üzerinde engelli istihdam eden kurumlarda bulunuyor. Bu kurumlar arasında 43 fazla engelli çalıştıran Ankara Üniversitesi başı çekiyor. İçişleri Bakanlığı’nda ise 32 engelli kontenjanın üzerinde çalıştırılıyor. Fazla engelli çalıştırarak engellilerin yaralarına merhem olmaya çalışan diğer bazı kurumlar ise şöyle: “Adıyaman Üniversitesi, Adli Tıp Kurumu Başkanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Balıkesir Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Osmangazi Üniversitesi, İŞKUR, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kredi ve Yurtlar Kurumu.”

BAĞIMSIZ SAĞLIK-SEN BAŞKANI BAYRAKTAR: ENGELLİ MEMURLARA 5 YILDA 1 DERECE VERİLMELİ

Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kamu kurum ve kuruluşlarının özel sektöre örnek teşkil etmesi gerekirken, kanundan kaynaklanan yükümlülüklerini dahi yerine getirmediklerini ifade etti. Engellilere bir engelin de kamu aracılığıyla çıkarılmasının kabul edilemez olduğunu belirten Bayraktar, kamudaki engelli istihdam açıklarının biran önce işe ihtiyacı bulunan engellilerin istihdam edilerek doldurulması gerektiğini ifade etti.

Bayraktar, kamu kurum ve kuruluşlarında sadece yasal zorunluluk olarak 22 bin 551 açık bulunduğunu, ancak işe ihtiyacı bulunan engelli sayısının bu rakamın çok üstünde olduğuna dikkat çekerek, “Kamuya daha fazla engelli personel alınarak, engellilerin hem sosyal hayata katılmaları hem de aile bütçelerine katkı sunmaları kendileri açısından önem arzetmektedir. Bu nedenle yetkililerin bu konuya daha duyarlı olarak harekete geçmelerini istiyoruz” dedi. 

Bayraktar, ayrıca daha önce toplu sözleşme talebi olarak da ifade ettikleri ancak toplu sözleşme masasında hükümetin kabul etmediği “Engelli kamu görevlilerine 5 yılda 1 derece verilmesi ve emekliye ayrılmaları durumunda ikramiyelerinin 25 yıl üzerinden hesaplanması” taleplerinin de yerine getirilmesini istedi.

Tagged in :

admin avatarı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More Articles & Posts