Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, 14 Mart Tıp Bayramı öncesi sağlık çalışanlarının sorunlarına dikkat çekerek, sağlık personelinde olumsuz koşullardan ötürü “tükenmişlik sendromu” oluştuğuna vurgu yaptı. Tüm dünyanın etkilendiği koronavirüs salgınından sağlıkçıların daha fazla etkilendiğine vurgu yapan Bayraktar, “Fedakar sağlık çalışanlarının üzerindeki iş yükü her geçen gün biraz daha artmaktadır. Bu yükün üzerine bir de ücret adaletsizliği nedeniyle geçim sıkıntısı eklendiğinde sağlıkçılar bayram değil, tükenmişlik yaşamaktadırlar” dedi.
Bayraktar, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada sağlıkçıların üzerinde artan iş yükü baskısına dikkat çekti. “72 saatini iş yerinde geçiren başka bir meslek grubu olduğunu düşünmüyorum” ifadelerini kullanan Bayraktar, “Vefakar ve cefakar sağlık çalışanları her zaman görevlerinin gereği olan sağlık hizmetlerini en iyi şekilde yerine getirmek için canla başla çalışmaktadır. Evine çocuğuna ayıramadığı vakti çoğu zaman hastalarına yani halk sağlığına ayıran sağlıkçılar yine büyük bir iş yükü ile karşı karşıyadır” dedi.
ŞİDDET OLAYLARI TIRMANDI
Sağlıkçıların maruz kaldıkları sözlü ya da fiili şiddetten, meslekteki olumsuz çalışma koşullarından, atamalardaki liyakatsizliklerden dolayı tükenmişlik yaşadıklarını belirten Bayraktar, “Son yıllarda şiddet giderek tırmandı. Birinci basamaktan tutun üçüncü basamağa kadar tüm sağlık çalışanlarımız şiddete maruz kalabiliyor. Bazen fiziksel şiddet bazen hakaret bazen de cana kast eden vakalar oluyor. En ufak bir sorunda yanına koşulan sağlık çalışanlarına, en ufak bir olumsuzlukta anında şiddet uygulanıyor. Bu artık kabul edilemez. Cezaların caydırıcı olmasını sağlayacak şekilde düzenlemeler yapılmalı” değerlendirmesinde bulundu.
KAYIRMACILIK ARTIK SON BULMALI
Sağlık çalışanlarının liyakat konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Bayraktar, “Sağlık çalışanlarının görevlendirilmeleri çoğu zaman adil biçimde olmayabiliyor. Tıpta uzmanlık sınavından tutun da üniversiteye giriş sınavından herhangi bir pozisyon alınmasında liyakatsizlik ve adam kayırmacılıklar devam ediyor. Göreve başlama süreçlerinde bu tarz kayırmacılıklar son bulmalıdır” dedi.
EK ÖDEME VE PERFORMANS YÖNETMELİĞİ REVİZE EDİLMELİ
Bayraktar, 4 Mart 2020’de yayınlanan döner sermaye ek ödeme ve performans yönetmeliğinde yapılan değişikliklerin de sağlıkçıları hayal kırıklığına uğrattığına dikkat ekerek, “Değişikler maalesef ki bir kez daha biz sağlık çalışanlarını hayal kırıklığına uğratmış ve beklentilerimizin hiç birini karşılamamıştır. Yapılan katsayı değişiklikleri sadece bir kısım hekim arkadaşımızı kapsamakta ve maalesef ki hekim arkadaşlarımızı da performans sistemi ile adeta çalışmaya teşvik değil performans puanı toplayabilmek için yarışın içine sokmuştur. Bu nedenle yönetmelik adil bir şekilde yeniden revize edilmelidir” dedi.
24 SAAT ESASLI KREŞ OLMALI
Bayraktar, iş yükü en ağır sektörlerin başında gelen sağlıkta, çalışanların en büyük problemlerinden birinin de çocuklarını bırakabilecekleri kreş sorunu olduğuna dikkat çekti. Bu sorunun hastanelerin içinde 24 saat esaslı açık kalacak kreşle çözülebileceğini ifade eden Bayraktar, sağlık çalışanlarının büyük çoğunluğunun karı ve koca çalıştıklarını ve eş zamanlı nöbetlerinin de olduğunu belirterek, özellikle şehir hastanelerinde içerisinde 10 binlerce kişinin çalışmış olduğu bir mekanda sağlık çalışanlarının çocuklarını bırakabilecekleri 24 saat esaslı bir kreş sisteminin olmasının sağlıkçılara büyük bir ferahlık sağlayacağını söyledi.
Bayraktar, son olarak tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nı tebrik etti.
Bir yanıt yazın