Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, kamuda görev yapan 25 bin 4/C’li sözleşmeli personelin yıllardır maruz kaldığı hasmane tavrın son bulması ve çalışanların biran önce kadroya alınması gerektiğini belirterek, “Kamudaki özelleştirmelere karşı çıktıkları için 4/C kadrosuna alınan ve yıllardır hakları sömürülen 4/C’liler biran önce kadroya geçirilmelidir. Hükümet kurma formüllerinin ve uzlaşı arayışlarının havada uçuştuğu bu günlerde Meclis’e girmeye hak kazanan 4 siyasi parti ilk olarak 4/C’lilere kadro verilmesi konusunda uzlaşabilir” dedi.
Bağımsız Sağlık-Sen Başkanı Bayraktar, 2013 yılında kamuda sözleşmeli olarak çalışmakta olan 200 bin personelin kadroya geçirildiğini ancak özelleştirme mağduru 4C’li personelin kapsam dışında tutulması nedeniyle bugün büyük mağduriyetler yaşadığını belirtti. 4C’li personelin kamuda 657 sayılı Devlet Memurları Kanuna tabii olarak çalıştığını, ancak kadrolu personel statüsünde bulunmadıklarını kaydeden Bayraktar, “4/C’liler özelleştirmelerden sonra mağdur edildi ve bu mağduriyet hala giderilemedi. 7 Haziran seçimleri öncesinde siyasi partilere yaptığımız kadro çağrılarına da kulaklar tıkandı. Şimdi önümüzde yeni bir hükümet kurulması süreci var. Yeni kurulacak hükümetten ilk talebimiz yıllardır hakları gaspedilen sayıları 25 bini bulan 4/C’lilerin kadroya geçirilmesidir. Meclis’e girmeye hak kazanan 4 siyasi parti ilk olarak 4/C’lilere kadro verilmesi konusunda uzlaşabilir” dedi.
UNVAN VE STATÜLERİ BELİRLENMELİ
Bayraktar, kamuda 4/C’liler gibi sözleşmeli olarak istihdam edilen binlerce 4/B’linin de kadro mücadelesi verdiğini ifade etti. Anayasa’nın 128. maddesinde “devletin kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler memurlar eliyle yapılır” denildiğine atıfta bulunan Bayraktar, buna rağmen 4C ve 4B’li çalışanların memur olmamasına karşılık memur ve teknisyen gibi görevlerde çalıştırıldıklarına dikkat çekti. Bu durumun Anayasa’nın eşitlik ilkesine de aykırı olduğunu söyleyen Bayraktar, bu sorunların çözülmesi için tüm sözleşmeli personellerin kadroya geçirilmesi, unvan ve statülerinin belirlenmesi gerektiğini ifade etti.
YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA ÇALIŞIYORLAR
Yapılan araştırmalarda tek kişinin yoksulluk sınırının 2 bin lirayı aştığını belirten Bayraktar buna rağmen 4/C’li bir çalışanın ortalama olarak bin 500 TL ücretle yoksulluk sınırının altında bir yaşama zorlandığını ifade etti. 4/C’lilerin durumunun içler acısı olduğunu söyleyen Bayraktar, “Yılda 11 ay 28 gün çalıştırılan 4/C’lilerin sözleşmelerinin yenilenmesi tamamen idarenin keyfine bırakılmıştır. Bu nedenle iş güvenceleri olmayan 4/C’liler geleceklerinden sürekli olarak endişe ederek yaşamaktadır. Kadro 4/C’liler için bir lütuf değil haktır. Yeni kurulacak hükümetten bu konuya acil çözüm üretmesini istiyoruz” dedi.
Bir yanıt yazın