BAĞIMSIZ SAĞLIK-SEN BAŞKANI BAYRAKTAR: MAYIS’TA YÜZBİNLERCE MEMURUN MAAŞI VERGİ KAYBINA UĞRAYACAK

admin avatarı

Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, memurların enflasyona yenik düşen maaşlarına bir darbenin de her yıl gelir vergisinden dolayı artan vergi yükünden geldiğine dikkat çekerek, yüzbinlerce memurun mayıs ayında bir üst vergi dilimi olan yüzde 20’lik dilime gireceğini belirtti. Bayraktar, “Gelir vergisi oranlarını belirleyen kazanç dilimlerinin düşük tutulması nedeniyle memurlar daha yılın ilk aylarında bir üst kazanç dilimine geçiyor ve ödedikleri gelir vergisi oranı yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıkıyor. Yine bu yılda ortalama maaş alan bir memur mayıs ayından itibaren üst vergi dilimine girerek maaş kaybına uğramaya başlayacak” dedi.

Bağımsız Sağlık-Sen Başkanı Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada 2018 yılında yüzde 15 oranında gelir vergisi kesilen brüt kazanç dilimi üst sınırının 14 bin 800 olduğunu bu rakamın 2019 yılında 18 bin liraya çıkarıldığını ifade etti.

KASIMDA TÜM MEMURLAR ÜST DİLİME GEÇMİŞTİ

Bayraktar, hükümetin çalışanlar üzerindeki vergi yükünü iyice artırdığına dikkat çekerek, “2017 yılında 13 bin lira olan yüzde 15’lik gelir vergisi üst sınırı, 2018 yılı için 14 bin 800 lira olarak belirlendiğinde geçtiğimiz yıl en düşük maaş alanlar da dahil bütün ücretliler kasım ayı itibarıyla bir üst vergi dilimine geçmişti. Buna göre sözleşmeli personelin büyük çoğunluğu daha nisan ayı dolmadan yüzde 20’lik vergi dilimine geçerken doktor, öğretmen, hemşire, gibi birçok kamu görevlisinin maaşları ise mayıs ile eylül ayları arasında yüzde 20’lik dilime girmişti. Kasım ayı itibarı ile ise 3 milyon memurun tamamı bir üst dilime geçerek maaş kaybına uğramıştı” dedi.

TÜRKİYE’DE AZ KAZANANDAN ÇOK VERGİ ALINIYOR

Bir taraftan enflasyon maaşları eritirken diğer yandan da artan vergiler nedeniyle ele geçen ücretlerde büyük düşüşler yaşandığına vurgu yapan Bayraktar, “Hal böyle olunca asıl amacı çok kazanandan çok; az kazanandan az vergi almak işlevi Türkiye’de tersine işleyerek az kazanandan çok vergi alınmaya başlanıyor. Bu yıl da yine milyonlarca çalışan mayıs ayından başlayarak bir üst vergi dilimine girecek ve maaşlarında zam olarak kendilerine verilenden çok kesintiler olacaktır” dedi.

Bayraktar, gelir vergisi dilimleri ile vergi kaçıranların üzerine yeterince gidilemediğinden işçi, memur ve asgari ücretliden bu yolla kolay vergi toplandığını ifade ederek, memurların ve sözleşmeli personelin; iş adamlarından, sanayiciden, yıllık kazancı milyonlarca lirayı bulan işletmeciden daha fazla gelir vergisi ödediğini belirtti. Bu adaletsizlik nedeniyle memur maaşlarına yapılan zamların vergi artışından dolayı yaşadıkları kayıpları bile karşılamadığını, memurların yüzde 80’inin maaşının yıl ortasında temmuz zammına rağmen artmayarak azalacağını belirten Bayraktar, “Devletin fazla vergi toplamak düşüncesi kamuda çalışanlar üzerinde yoğunlaşmamalı, serbest meslek icra edenlerin kaçırdığı verginin peşine düşülmeli ve kamu çalışanlarını rahatlatıcı bir vergi sistemi getirilmelidir” dedi.

SAĞLIKÇILAR ÇİFTE MAĞDURİYET YAŞIYOR

Bayraktar, sağlık çalışanlarının döner sermaye ödemelerinin vergilendirilmesi nedeniyle fazla vergi ödediklerini ve diğer kamu çalışanlarından daha önce yüzde 20’lik vergi dilimine takıldıklarını kaydederek, “Döner sermayesi olmayan kurumlar eylül-ekim aylarında bir üst gelir vergisi dilimine geçerken sağlık çalışanları ise döner sermaye ek ödemelerinin vergiye sayılması nedeniyle mayıs gibi bir üst dilime geçiyorlar. Bu nedenle sağlık çalışanları diğer kamu çalışanlarına nazaran çifte kayba uğruyorlar. Sağlık çalışanlarına ödenen döner sermayeden denge tazminatı kısmına tekamül eden kısmı gelir vergisinden muaf tutularak denge tazminatı üzerinde olan kısımdan gelir vergisi alınmalıdır. Bu da sağlık çalışanlarının ortalama gelirinin mevcudun üzerinde artması demektir. Sağlık Bakanlığı konu hakkında gerekli düzenlemeleri yaparak sağlık çalışanlarının mağduriyetine son vermelidir. Bağımsız Sağlık-Sen olarak bu konunun takipçisi olacağız” dedi.

Tagged in :

admin avatarı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir