Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, kamuda yabancı doktor istihdam edilmesinin vatandaş-doktor ilişkilerini onarılmaz ölçüde bozacağına dikkat çekerek, “Yurt dışında görev yapan kariyerli hekimlerin ülkemize döndürülmesi gibi bir çalışma yerine işsiz doktorların Türkiye’ye davet edilmesi akla mantığa yatmamaktadır. Hükümet yabancı doktor sevdasından vazgeçmelidir” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye’de yabancı doktorların özel sektörde istihdam edilmesi yetmezmiş gibi hükümetin şimdi de kamuda yabancı doktor çalıştırmanın önünü açmak istediğini ifade ederek, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yaptığı açıklamalarda ilk etapta Yunanistan’dan 5 bin hekimin kamuda asistan olarak görevlendirebileceğini söylediğini belirtti.
Yaklaşık bin kadar yabancı doktorun hali hazırda zaten özel sektörde çalıştığını, Yunanlı doktorlara kamuda çalışmaları için çağrıda bulunmanın vatandaş-doktor ilişkisini bozmaktan öteye gidemeyeceğini söyleyen Bayraktar, “Hükümet, yabancı doktor sevdasına ilk kez 2007 yılında tutuldu. 2007’de iktidar bu sevdasını Yasa Tasarısına dönüştürürken Cumhurbaşkanı tasarıyı veto etmişti. 2011 yılında ise Sağlık Bakanlığı Teşkilat Yasasını değiştiren Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Türkiye’de doktorluk ve hemşirelik yapabilmek için “Türk” olmak şartı kaldırıldı. Yani başka bir deyişle hükümetin yabancı doktor sevdası, Yunan doktor aşkına dönüştü” ifadesini kullandı.
Yurt dışında görev yapan kariyerli Türk hekimlerin Türkiye’ye döndürülmesi gibi bir çalışma yerine işsiz doktorların Türkiye’ye davet edilmesinin akla mantığa yatmadığına dikkat çeken Bayraktar, “Kendi öz değerlerimize sahip çıkamadığımız gibi Türk doktorlarının sorunlarını çözmek konusunda da aciz durumdayız. Kariyerli doktorlarımız yurt dışına gidiyor. Bunlara çözüm yerine işsiz doktorlar ülkemize gelin demek çok manidardır. Soruna yanlış bir bakış açısıdır” dedi.
“BENİ TÜRK HEKİMLERİNE EMANET EDİNİZ”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Beni Türk hekimlerine emanet ediniz” sözünün her daim hafızalarda olduğunu kaydeden Bayraktar, “Her ne kadar ilmin milleti olmasa da kamuda dili, kültürü farklı olan insanların vatandaşla yaşayacakları sorunlar göz ardı edilmemelidir. Tersine beyin göçü için çaba sarfedilerek yurtdışına giden uzman doktorlarımız Türkiye’ye dönmeye davet edilmelidir. Türkiye işsiz yabancı doktorların panayır yerine dönüştürülmemeli” ifadesini kullandı.
Bir yanıt yazın