Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, deprem bölgelerindeki iller başta olmak üzere tüm Türkiye’deki sağlık ve sosyal hizmet kurumlarına ait binaların da süratle depreme hazırlık denetiminden geçirilmesine dikkat çekerek, “Deprem bölgesinde görevli ve afetzede sağlık çalışanlarının idari izin, barınma ve beslenme gibi temel insan hakları olarak nitelendirilecek sorunları çözüme kavuşturulmalıdır. Depremde evi yıkılan sağlıkçılar sığındıkları illere geçici görev ile görevlendirilmeliler” dedi.
Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada Kahramanmaraş merkezli depremlerde 11 ilde yaşanan yıkımın tüm Türkiye’yi derin yasa boğduğunu ifade ederek, “Maalesef meydana gelen depremlerde on binlerce canımızı yitirdiğimiz gibi yine on binlerce canımız da ömür boyu unutamayacakları derin yaralar almıştır. Tüm milletimizi yasa boğan ve kahreden depremlerde evlerin adeta bir toz gibi un ufak hale gelmesinde sorumluluğu olan herkes hesap vermelidir” değerlendirmesinde bulundu.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI DA DEPREMZEDEDİR
11 ilde görev yapan sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının da depremzede durumda olduklarını anlatan Bayraktar, “Bu büyük felakette onlarca sağlık çalışanı arkadaşımızda aileleri ile birlikte şehit düşmüştür. Deprem bölgesindeki illerde görev yaparken kendileri de depremzede konumuna düşen sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının daha fazla mağdur edilmemesi için Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve YÖK acilen tedbirler alarak afetzede sağlık çalışanlarının sorunlarını çözüme kavuşturmalıdır” dedi.
TEMEL İHTİYAÇLARI KARŞILANMALI
Bayraktar, yetkililerden sağlık çalışanlarının sorunlarının çözümü için kararlı bir duruş sergilemelerini talep ederek, “Sorunların çözümü noktasında eş durumunda bulunan personelden sadece eşlerden birinin görevlendirilmesi sağlanmalıdır. Bölgede görevlendirilen sağlık ve sosyal hizmet personeline yönelik sağlıklı barınma ve beslenme olanaklarının sağlanması, kreş yaşındaki çocuklarının kreş ihtiyacının karşılanması için ilave tedbirlerin alınması gerekmektedir” dedi.
Afetzede personelin daha fazla mağdur olmaması için, bir süre ücretli izinli sayılması ve yerlerine başka illerden personelin dönüşümlü görevlendirilmesi gerektiğini de anlatan Bayraktar, “Yaralı personelimiz her türlü görevlendirmeden muaf tutulmalı, yine kronik hastalığı olan ve 60 yaş üstü olan personel de görevlendirmelerden muaf olmalıdır. Hamile ve 0-6 yaş arası çocuğu olan personel ile ailesinden birinci derecede yakınını kaybeden sağlık çalışanları da görevlendirmelerden muaf tutulmalıdır” dedi.
Depremde evi yıkılan ve barınma olanakları olmayan personelin bu olanakları elde edinceye kadar sığındıkları illere geçici görev ile görevlendirilmeleri gerektiğini de kaydeden Bayraktar, “Yaşadığı can kaybının yanında büyük maddi kayıplar yaşayan depremzede sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının mücbir sebeplerden ötürü maddi anlamda desteklenmesi gerekmektedir. Kredi, vergi gibi borçları affedilmelidir” dedi.
Bir yanıt yazın