Aile Hekimlerine Yeni Çalışma Modeli Getiriliyor

admin avatarı

Paylaş:

Sağlık Bakanlığı, hastane acil servislerindeki yoğunluğu önlemek için aile hekimlerine yeni bir çalışma modeli getiriyor. Her semtte yeni nöbetçi bir aile hekimliği merkezi belirlenecek. Nöbetçi aile hekimleri Cumartesi Pazar ve hafta için akşam 22:00’ye kadar bu merkezlerde nöbet tutacaklar. Böylelikle durumu acil olmayan vatandaşlar önce nöbetçi aile hekimine gidecek.

AİLE HEKİMLERİ GECE 22’YE KADAR NÖBET TUTACAK

Hükümet teklifiyle TBMM Sağlık Komisyonu’nda görüşülmekte olan torba kanun tasarısı ile aile hekimlerinin çalışma modeli tamamen değişecek. Haftaiçi 09.00 ile 17.00 saatleri arasında çalışan aile hekimleri nöbet sistemi ile hergün gece 22:00’a kadar vatandaşlara hizmet verecek. Aile hekimleri nöbeti ya kendi aile hekimliği merkezlerinde tutacak ya da her semtte bir nöbetçi ASM belirlenecek ve burada ihtiyaca göre aile hekimi ve kamu hastanesinden doktor nöbet tutacak. “Dağıtım Sistem” adı verilen yeni çalışma modelinde, aile hekimleri tuttukları nöbetin karşılığında ekstra ücret de alacaklar.

GRİPLER NÖBETÇİ ASM’YE

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, hastanelerin acil servislerinde durumu acil olmayan, sadece ilaç yazdırmaya, grip, nezle, baş ağrısı, karın ağrısı gibi ayaktan tedavi edilebilecek hastalar nedeniyle yaşanan yoğunluğu azaltmak için aile hekimlerine nöbet sistemi getirdi. Böylelikle hafif, ayaktan tedavi edilebilir rahatsızlıklar için vatandaşlar geceleri de aile hekimlerine gidebilecekler.

ACİL SERVİSLERDE YOĞUNLUK AZALACAK

Bakanlık yetkilileri, böylelikle acil servislerde durumu acil olan hastaların öncelikli tedavi edilebileceğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı, daha önce yapılan bir yasal düzenleme ile Aile Hekimlerine acil servislerde ayda 20 saat nöbet zorunluluğu getirmiş, aile hekimleri de söz konusu kanunu mahkemeye taşımıştı.

Torba kanun ile ayrıca yoğun bakım uzmanı ihtiyacı nedeniyle yoğun bakım yan dal uzmanlığının 3 yıldan 2 yıla indirilmesi öngörülüyor.

130 BİN SAĞLIK PERSONELİNE LİSANS YOLU

Sağlık personelinin niteliğini artırmak için sağlık bilimleri alanında 2 yıllık ön lisans yapan 130 bin hemşire, ebe ve diğer teknikerlere de 4 yıllık lisans eğitimi almaları hakkı getirilecek.

DÖNER SERMAYE FARKI AZALTILACAK

Gelişmekte olan bölgelerde sağlık personelinin çalışmasını teşvik için çıkarılan yasa kapsamında görev yapan hekimlerin görevlerine devam ederken hastane yöneticisi olma imkanı da sağlanacak.

Devlet hastanelerinde aynı uzmanlığa sahip hekimlerin farklı hastanelerde çalışmasından kaynaklanan döner sermaye dengesizliğini azaltmak için de her ilin birlik bünyesinde döner sermayeden dağıtılacak üst limiti yüzde 50’ten yüzde 65’e çıkarılabilecek. Ancak birlik bazında yüzde 50’yi geçemeyecekler.

admin avatarı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir