657’DE YAPILMASI PLANLANAN DEĞİŞİKLİKLERİN ŞİFRELERİ

admin avatarı

Bakanlar Kurulunca 7 Ocak 2016 tarihinde Meclise sevk ettiği torba kanun tasarısında, 657 sayılı Kanunda birisi geçici madde olmak üzere, 7 maddelik değişiklik öngörülmektedir. Bu değişiklikler daha önce sayın Başbakan Davutoğlu’nun seçim vaatleri arasında duyurduğu değişikliklerdir. İşte bu değişikliklerin ne getirip ne götürdüğünü izah etmeye çalışacağız.

Aylıksız izin süreleri kazanılmış hak aylıkta dikkate alınacak

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 108 inci maddesinde aylıksız izinler düzenlenmiştir. Bu düzenlemeler arasında doğum nedeniyle verilen aylıksız izin süreleri de yer almaktadır. İşte bu madde gereğince doğum nedeniyle kullanılan aylıksız izin sürelerinin 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi gereğince her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilmesi sağlanmaktadır.

Daha önceki düzenlemeye göre doğum nedeniyle aylıksız izin verilmekte ancak, bu süreler sadece borçlanmak suretiyle emeklilik hizmetinde dikkate alınmaktaydı ve kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde dikkate alınmamaktaydı. Emeklilik açısından yine borçlanma aynen devam edecektir.

Kadın memurların çalışma hayatına güvenceli esneklik getiriliyor

Doğum sonrası analık izni süresi sonunda kadın memura, isteği halinde çocuğun hayatta olması kaydıyla analık izni bitiminde başlamak üzere ayrıca süt izni verilmeksizin birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı ay süreyle günlük çalışma süresinin yansı kadar çalışabilme imkanı getiriliyor. Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay ilave edilmektedir.

Çocuğun engelli doğması veya doğumdan sonraki oniki ay içinde çocuğun engellilik durumunun tespiti hallerinde bu süreler oniki ay olarak uygulanmaktadır. Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen memur da isteği üzerine çocuğun fiilen teslim edildiği tarihten itibaren bu haktan aynı esaslar çerçevesinde yararlanabilmektedir. Bu düzenlemelerde memurun talebi yeterli olup, idarelerin izin verip vermeme yönünde takdir hakları yoktur.

Yarı zamanlı çalışan kadın memurların hakları arttırılıyor

Doğum sonrasında kadın memurların analık izni bitiminde başlayan yirmidört ay aylıksız iznin, istekleri halinde iki, dört ve altı aylık yarı zamanlı çalışma süresinin bitiminde de başlatılabilmesine imkan sağlanmakta ve bu imkan evlat edinenlere de getirilmektedir.

Emniyet mensuplarına az maaş alana az, çok maaş alana çok ücret getiriliyor

Emniyet hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda bulunanların 657 sayılı Kanunun 152 nci maddesi uyarınca yararlanmakta oldukları emniyet hizmetleri tazminat oranları %25 oranında artırılmıştır. Bu düzenleme özünde adil olmayan bir maaş artışı getirmiştir. Yani Emniyet Genel Müdürü için % 335 olan Emniyet Hizmetleri Tazminatı % 25 arttırılarak % 419’a çıkarılıyor. Bunun mali getirisi ise; 9500* 0,088817* % 84 = 708,75 TL’dir.

Aynı şeyi 8, 9, 10 ve 11’inci derecelerden aylık alanlar için söyleyemiyoruz. Bunlar için % 102 olan Emniyet Hizmetleri Tazminatı % 25 arttırılarak % 128’e çıkarılıyor. Bunun mali getirisi ise; 9500* 0,088817* % 26 = 219 TL’dir. Acaba amaç az maaş alana az, çok maaş alana çok ilave ücret ödenmek miydi? Bu düzenlemenin birçok dengeyi bozacağını da ifade etmek isteriz.

Polislerin ek göstergesi 3000’e çıkarılıyor

657 sayılı Kanunun eki (I) sayılı Ek Gösterge cetvelinin “VII. Emniyet Hizmetleri Sınıfı” bölümünün (e) bendinin (aa) alt bendinde yapılan değişiklikle Yükseköğrenimli emniyet mensuplarının ek göstergesi 2200’den 3000’e çıkarılıyor. Bunun mali getirisi ise; 3000 – 2200 = 800*0,088817 = 71 TL brüt maaş artışıdır. Aynı durum emekli olan emniyet mensupları için de geçerli olacaktır. Yani yapılacak intibak neticesinde emekli olan emniyet mensuplarının emekli maaşı yeniden hesaplanacaktır.

Ayrıca, 8 inci dereceli kadrolarda görev yapan emniyet mensupları için de 450 ek gösterge getirilmektedir. Daha önce bu sınıftakiler için ek gösterge 4 üncü dereceden başlamaktaydı. Bunun mali getirisi ise; 450*0,088817 = 40 TL brüt maaş artışıdır.

Çocukları okula başlayan memurlara yarım zamanlı çalışma getiriliyor

Çocuğu olan memur anne ve/veya babaya, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar normal çalışma süresinin yarısı kadar çalışma imkanı getirilmektedir. Bu haktan yararlanan memurların mali ve sosyal hakları da ayrıca düzenlenmiştir. Söz konusu düzenlemeden evlat edinenler de yararlanacaktır.

Memurların yarım zamanlı çalışmaya başladığı tarihi izleyen aybaşından itibaren, mali haklar ile sosyal yardımlarına ilişkin her bir ödeme unsurunun yarısı esas alınarak ödeme yapılabilecektir. Bunların fiili çalışmaya bağlı ödemeleri hakkında ise ilgili mevzuat hükümleri uygulanmaya devam olunur. Derece yükselmesi ile kademe ilerlemesi için aranan süreler açısından bu şekilde çalışılan dönemdeki hizmet süreleri yarım olarak dikkate alınacaktır.

Muhtar ödenekleri 2,5 kattan fazla arttırılıyor

Tasarıda ayrıca, Köy muhtarları ile şehir ve kasaba mahalle muhtarlarına yapılan ödenek tutarında esas alınan gösterge 5700’den 14750’ye çıkarıldı. Buna göre, muhtarlara; 14750 * 0,088817 = 1.310 TL tutarında brüt aylık ödenek verilecektir. Bu ödenek binde 7,59 oranındaki damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmamaktadır.(Yeni Şafak)

Tagged in :

admin avatarı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir