Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, Meclis’te görüşülen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısı kapsamında vatandaştan muayene katılım paylarını usulüne uygun tahsil etmeyen eczacılar hakkında her fatura dönemi için brüt beş asgari ücret tutarında ceza uygulamasının öngörüldüğünü söyledi. Eczacıların devletin zorunlu tahsilatçıları konumuna getirildiğini ve kendi vazifeleri olmayan iş nedeniyle vatandaşla karşı karşıya gelmek zorunda bırakıldıklarını belirten Bayraktar, “Eczacılar bu da yetmezmiş gibi tahsilat yapmadıkları gerekçesiyle bir de cezalandırılmak istenmektedir. Öngörülen 6 bin TL’lik ceza asla kabul edilemez” dedi.
Bağımsız Sağlık-Sen Başkanı Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda değişiklik öngören tasarıya yeni eklenen bir madde ile eczacılara 6 bin TL ceza getirildiğini ifade etti. Tasarıda yapılan değişiklikle ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım paylarının eczanelerce usulüne uygun tahsil edilmemesi nedeniyle, eczacılar hakkında öngörülen cezai şartın her fatura dönemi için brüt beş asgari ücret tutarı olarak uygulanacağını kaydeden Bayraktar, brüt asgari ücretin bin 202 TL olduğu dikkate alındığında bu cezanın 6 bin TL’yi bulduğunu ifade etti.
“ECZACILAR TAHSİLATÇI DEĞİLDİR”
Bayraktar, hükümetin yıllardır sağlıkta dönüşüm programı adı altında hem sağlık çalışanları hem de vatandaş açısından birçok mağduriyet yarattığına dikkat çekerken, sağlığın paralı hale getirilmesi ve her muayeneden ücret alınmasının doğru olmadığını söyledi.
Öte yandan Bayraktar, devletin muayene esnasında alamadığı ücretleri eczacılar aracılığıyla tahsil etmeye çalışmasının da ayrı bir mağduriyet yarattığını ifade ederek, “Hükümet emeklisinden memuruna, işçisinden dul ve yetimine kadar her fertten aldığı muayene ücretini hem eczaneler aracılığıyla tahsil etmeye çalışmaktadır hem de ‘eğer parayı düzgün tahsil etmezsen seni cezalandırırım’ demektedir. Eczacılar tahsilatçı değildir. Sağlık hizmetlerinin en önemli ayaklarından birini oluşturan ve uzmanlık gerektiren eczacılara hükümetin gördüğü bu ceza büyük bir adaletsizlikten öte bir şey değildir” ifadelerini kullandı.
DÜZENLEMEYLE SÖZDE İYİLEŞTİRME YAPILMAKTADIR
Mevcut yasada Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacıları Birliği arasında imzalanan protokol gereği eczanelerden ilaç temin eden hastalardan alınması gereken katılım paylarının eczane tarafından tahsil edilememesi durumunda eczanelerin sorumlu tutulduğunu ve her fiil başına eczaneye ayrı ayrı 250 TL cezai işlem uygulandığını hatırlatan Bayraktar, “Hükümet şimdi sözde iyileştirme yaptığını düşünerek bu cezanın üst sınırını her fatura dönemi için 6 bin TL olarak sınırlandırmak istemektedir. Hükümetin bu ‘düşünceli!’ tavrı adeta gözlerimizi yaşartmıştır. Zaten kar oranları düşen, hükümetin sürekli olarak kapatma tehdidini ensesinde hisseden eczacılar sizin bu şark kurnazlığınıza pabuç bırakmaz. Talebimiz bu düzenleme bütünüyle kaldırılması ve eczacılar ile vatandaşı karşı karşıya getiren bu tahsilat uygulamasının toptan geri çekilmesidir” dedi.
Bir yanıt yazın