TÜRKİYE’DE DOĞUMLARIN YARISI ARTIK ‘NORMAL’ DEĞİL

admin avatarı

Devlet ‘Normal’ doğumu teşvik etmesine rağmen özel hastanelerde ‘sezaryen’ ile doğum her yıl artarak devam ediyor. Türkiye’de doğumların yüzde 50’sinin sezaryen ile yapıldığı tespit edilirken, Güneydoğu, Orta Anadolu ve Doğu Anadolu’da da doğumların yüzde 30’undan fazlasının sezaryenla yapıldığı ortaya çıktı. Kürtaj oranları ise 15 yılda yüzde 8 azaldı.

ÖZELLERDE ARTIŞ DEVAM EDİYOR

Sağlık Bakanlığı’nın 2013 Sağlık İstatistikleri Raporu’nda yıllara ve sektörlere göre hastanelerde yapılan doğumların sezaryen oranları tespit edildi. Sağlık Bakanlığı hastanelerinde 2009 yılında sezaryen oranı yüzde 39 iken 2013 yılında yüzde 36’ya düştüğü Özel hastanelerde ise aynı yıllarda yüzde 61’den 68’e çıktığı görüldü. Üniversite hastanelerinde ise sezaryen oranı yüzde 63 iken yıllar içinde değişmediği belirlendi.

EN FAZLA SEZARYENİ AKDENİZ KADINI YAPIYOR

2002 yılında sezaryen yaptırma oranı yüzde 21 iken 2013 yılında yüzde 50’ye çıktı. Yani her iki doğumdan biri ‘Normal’ doğum yerine ameliyatla gerçekleşti. Bölgelere göre dağılımda ise en çok sezaryen Akdeniz, Ege, Batı Marmara ve İstanbul’da gerçekleşiyor. En az ise Kuzeydoğu Anadolu ve Ortadoğu Anadolu’da tercih edildi. Ancak son 10 yılda bu bölgelerde sezaryen yaptırma oranı yüzde 7’den yüzde 30’a çıktı. Akdeniz bölgesinde de sezaryen yaptırma hızı son 10 yılda yüzde 40 arttı.

İLK DOĞUMDA SEZARYEN DÜŞTÜ

Sağlık Bakanlığı’nın ilk doğumda sezaryen oranları ise Türkiye genelinde son 4 yılda yüzde 4 oranında düştü. Düşüştü Sağlık Bakanlığı’nın sezaryen oranı yüksek hekime halk sağlığını tehlikeye sokmaktan dolayı uyarı yazısı göndermesinin etkiliği olduğunu belirtildi.

Dünyada sezaryen ortalaması yüzde 16 olarak gerçekleşirken, Avrupa bölgesinde yüzde 24, üst gelir grubu ülkelerde ise yüzde 28 olarak gerçekleşirken Türkiye’de yüzde 50 olması geçmiş yıllarda devlet hastanelerinde sezaryenla doğuma daha yüksek puan verilmesi olarak değerlendirildi. Bunun yanı devlette alınan önlemlere rağmen özel hastanelerde her yıl sezaryen oranlarında yaşanan artış özel hastanelerin kadınları hala sezaryeni teşvik ettiklerini gösteriyor.

Doktorların sezaryeni tercihlerinde ise doğumda yaşanacak risklerden kaynaklı tazminat davalarının sigorta tarafından karşılanmaması gerekçe olarak gösteriliyor.

KÜRTAJ ORANI 15 YILDA YÜZDE 8 AZALDI

Raporda, kamuoyunda tartışma konusu olan yasal sınırlar içerisinde kürtaj yani isteyerek düşük yapma oranında da 15 yıllık sürede yüzde 8 oranında azalma görüldü. Raporda 1993 yılında yüzde 18 olan kürtaj oranının 2008 yılında yüzde 10’a düştüğü kaydedildi. Raporda son 4 yıllık istatistiklerin verilmemesi ise dikkat çekti.

ÇOCUK GELİNLER SAĞLIK RAPORUNDA

Annenin yaş grubuna göre doğurganlık yaş oranlarının da tespit edildiği raporda Türkiye’de kadınların yüzde 80’i 25 ile 35 yaş grubu arasında doğum yapıyor. Raporda dikkat çeken ise 15 yaş altı doğumun binde 3 oranında 17 yaş altının ise 1.6 oranında olduğu tespit edildi. Türkiye’de her yıl ortalama 1.2 milyon bebek doğumu gerçekleşirken bunlardan 3 bin 600’ünün çocuk annelerden doğduğu ortaya çıktı. Ayrıca 17 yaş altı 19 binden fazla kız çocuğunun doğum yaptığı tespit edildi.

Tagged in :

admin avatarı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir