Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, sağlık çalışanlarının Türkiye’de ilk Kovid-19 tanısı konulduğundan bu yana çok yoğun bir çalışma temposuyla mücadele vermeye devam ettiklerine dikkat çekerek, “Bu fedakarca gayretin neticesinde salgın kısmen kontrol altına alınmış durumda. Ancak sağlık çalışanları bu süreçte yalnızca pandemiyle değil, mali, sosyal, özlük haklarıyla alakalı gündemlerinde yer alan birçok sorunla da mücadele ediyor. Sağlıkçıların örgütlü yapısı Bağımsız Sağlık-Sen olarak hakların iadesi için mücadele etmeyi kesintisiz sürdüreceğiz” dedi.
Bağımsız Sağlık-Sen Başkanı Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 40. Maddesinde yıpranma payı olarak bilinen fiili hizmet zammı konusunun düzenlendiğine işaret ederek, “Fiili hizmet zammı, hizmet akdi ve devlet memuru olarak çalışanlara, belli bir iş yeri alanı ve işte/görevde çalışmaları nedeniyle verilen bir hak olup bu kapsamda çalışanlara erken emeklilik imkanı tanınmaktadır ki sağlık personeli arasında buna yıpranma hakkı denilmektedir” dedi.
HALA DÜZENLEME YOK
3 Ağustos 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 633 sayılı KHK ile Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı listede yer alan unvanlar arasında sağlık hizmeti sınıfında olup insan sağlığına ilişkin hizmetlerde bulunan Biyolog, Çevre Sağlığı Teknikeri/Teknisyeni, Tıbbi Sekreter, Yaşlı Bakım Teknikeri ve Evde Hasta Bakım Teknikeri gibi unvanlara yer verilmedi için yıpranma hakkından mahrum bırakıldıklarına dikkat çeken Bayraktar, “Bakanlıkla yapılan görüşmelerin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen hala bir düzenleme yapılmamıştır. Yukarıda sayılan mesleklerinde fiili hizmet zammından yararlanması için bakanlığımızın gerekli işlemleri bir an evvel yapması gerekiyor. Kovid-19 tanısında PCR testlerini, kayıtlarını, filyasyon ekibinde bulunan bu arkadaşların emeğine saygı duymak adına göz önünde bulundurmak gerekir ve kanun kapsamına bir an önce alınmalıdır” dedi.
BİR YILA 3 AY OLMALI
Sağlık hizmetlerinin niteliği gereği 7 gün 24 saat devam eden hizmetler olduğundan hafta içi çalışmaların 08.00-17.00 mesai uygulamasına tabi olmadığı gibi hafta sonunun da tatil olarak değerlendirilemeyeceğini belirten Bayraktar, “Bu gerçeği sağlıkçıların Kovid-19 ile mücadelesi bir kez daha ortaya koydu. Bu kapsamda fiili hizmet süresi zammının uygulamasındaki mevzuatın düzenlenmesi ve Meclis çalışanlarına tanınan bir yıla 3 ay gibi bir yıla net 3 ay olmasını talep ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
ŞEHİTLİK UNVANI VERİLMELİ
Kovid-19 ile mücadelede görevi başında hayatını kaybeden tüm sağlıkçılara rahmet dileyen Bayraktar, “Sağlıkçı arkadaşlarımızın görev şehidi sayılması için bakanlığı göreve çağırıyoruz. Geride kalan çocuklarını emanet olarak görerek eğitim ve iş olanaklarında öncelik tanınmasını talep ediyoruz” dedi.
3600 EK GÖSTERGE UNUTULDU
Bayraktar, yine yıllar önce söz verilmesine rağmen yerine getirilmeyen 3600 ek gösterge sözünün de yerine getirilmesini talep ederek, “Yüksek enflasyona karşı maaşları günden güne eriyen sağlıkçılara verilecek 3600 ek gösterge ile kayıpların bir nebzede olsa önüne geçilmesini talep ediyoruz” dedi.
TÜM SAĞLIKÇILAR SİGORTALANMALI
Bayraktar, Zorunlu Mesleki Sorumluluk Sigortası’ndan (ZMSS) yalnızca kamuda görev yapan hekim, dişhekimi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan sağlıkçıların yararlanabildiğini ifade ederek, tüm sağlık çalışanlarına mesleki risk sigortası yapılması gerektiğini söyledi. Hekimlerin de yalnızca ödedikleri sigorta priminin yarısını devletten alabildiklerine dikkat çeken Bayraktar, “Sağlık Bakanlığı tek bir sigorta şirketi ile anlaşıp tüm hekimleri ve sağlık çalışanlarını aynı yerden sigortalatsa toplu indirim nedeniyle devletin yapacağı masraf aynı kalacağı gibi, sağlık çalışanlarının tamamı da sigortalanmış olacaktır” dedi.
Bir yanıt yazın