Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı verilere göre, Ebola virüsünün yol açtığı hastalığa bugüne kadar 240 sağlık çalışanı yakalandı, bunlardan 120’si hayatını kaybetti. Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, sağlık çalışanlarının bulaşıcı hastalıklar açısından risk altında olduklarına dikkat çekerek, “Bugüne kadar tedavi amacıyla hastaneye yatan hastalardan bulaşan hastalıklar nedeniyle birçok sağlık çalışanı hem Türkiye’de hem dünyada yaşamını yitirdi. Ancak risk grubu altında bulunan sağlık çalışanlarına hak ettikleri değer ne yazık ki verilmemektedir” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ebola virüsüne yakalanan hastaların tedavisinde görevli 240 sağlık çalışanının bu hastalığa yakalandığını, 120’sinin ise hayatını kaybettiğini açıkladı. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Bayraktar, tüm dünyada sağlık çalışanlarının hastalıklara karşı risk altında bulunduklarına dikkat çekerek, bu özverili ve meşakkatli mesleğin hak ettiği değeri göremediğini ifade etti. Daha önce de Türkiye’de gerek Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı, gerekse infeksiyonel hastalıkların sağlık çalışanlarına bulaşması sonucu birçok çalışanın yaşamını yitirdiğini hatırlatan Bayraktar, bunun önüne geçilmesi için sağlık merkezlerinde önlemlerin üst düzeye çıkarılması ve tüm personelin bulaşıcı hastalıklara karşı bilgilendirilmesi gerektiğini ifade etti.
GÖREV ŞEHİDİ SAYILMALILAR
Sağlık çalışanlarının her an ölüm tehdidiyle karşı karşıya olduklarını, toplum sağlığı için bulaşıcı hastalıklarla mücadele ederken kendilerinin de bu hastalığa maruz kalabildiklerini söyleyen Bayraktar, “Elbette önceliğimiz sağlık çalışanlarının bu tür hastalıklardan korunması için gerekli önlemlerin alınmasıdır. Bilinmeli ki sağlık çalışanlarının ‘ne fıtratında ne de kaderinde’ ölmek vardır. Ancak hayatını toplum için riske atan ve bu uğurda şehit olan kardeşlerimizin aileleri de mağdur edilmemeli. Hayatını kaybeden sağlıkçıların görev şehidi olarak kabul edilmesi ve bu kapsamda ailelerine ölüm aylığının yanı sıra şehitlik maaşı bağlanması ve aile fertlerine kamu kurumlarında iş verilmesi gerekmektedir” ifadesini kullandı.
YIPRANMA PAYI GECİKTİRİLMEMELİ
Bayraktar ayrıca, 5 yıl hizmeti bulunan sağlık çalışanına 1 yıl yıpranma payı verilmesi için hükümetin çalışmalarını yıl sonuna kadar tamamlamayı taahhüt ettiğini hatırlatarak, “Her türlü hastalık riskine maruz kalabilen, şiddet mağduru olan, ölüm tehlikesiyle her an yüzyüze gelebilen sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmesi sağlıkçılar açısından öncelikli meseledir. Bu sorun daha fazla geciktirilmeden çözülmelidir” dedi. Bayraktar, ek ödemelerin de emekliliğe yansıtılması için çalışma yapılmasını isterken, bu zamana kadar artırılmayan özel hizmet tazminatının artırılmasını da talep etti.
Bir yanıt yazın