Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kasım ayı içerisinde açıklanacak olan ikinci 100 günlük programda sağlık çalışanlarının yer almasını istediği talepleri sıraladı. Seçim öncesi vaat edilen ek göstergelerin ikinci 100 günlük programda yer almasını talep eden Bayraktar, emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının çözülmesini ve sağlıkta şiddeti önleyecek tedbirlerin artırılmasını istedi.
Bağımsız Sağlık-Sen Başkanı Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kasımda açıklanacak hükümetin ikinci 100 günlük programına ilişkin beklenti ve taleplerini açıkladı. Seçim sonrası ilk açıklanan programda yer alması beklenen ek göstergelerin yer almamasından kaynaklı büyük bir hayal kırıklığı olduğunu anlatan Bayraktar, “Ek göstergelerin hemşire ve polis gibi bazı sınıflarda 3 bin 600’e çıkarılması sözü hala yerine getirilmedi. Talebimiz bu sözün ikinci 100 günlük programda yer alması ve Meclis açıldığında ilk iş olarak düzenlemesinin hazırlanmasıdır” dedi. Bayraktar, ayrıca ek gösterge de kapsamın genişletilmesi gerektiğini tüm memurların ek göstergeden yararlandırılması gerektiğini ifade etti.
EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARIN SORUNU ÇÖZÜLMELİ
Bayraktar, emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili de acilen bir düzenleme yapılması gerektiğini belirterek, bu düzenlemenin çıkarılarak mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini kaydetti.
Emeklilikte yaşa takılanlar gibi yüz binlerce çırak ve stajyerin de hak kayıplarını ortadan kaldıracak yeni yasa tekliflerini ve düzenlemelerin çalışılması gerektiğini anlatan Bayraktar, “Lisede staja başlayan sağlık personelinin staj dönemleri kayıt altına alınarak, bunlar işe giriş tarihi sayılmalıdır” dedi.
Emeklilik yaşının lise staj girişine göre tekrar hesaplanması için çalışmalarda bulunduklarını belirten Bayraktar, “Yapılacak düzenlemeyle emekli olurken çıraklık ve staj döneminin dikkate alınmaması nedeniyle oluşan mağduriyet son bulacaktır. Bu yasa teklifinin komisyonda görüşülerek vatandaş lehine bir an önce karara bağlanması milletin ve mağdurların doğal beklentisi haline geldi.
Ülkemizdeki emeklilikle ilgili hizmet borçlanmaları incelendiğinde askerlik, doğum ve yurtdışı çalışması gibi borçlanmaya esas kabul edilen sürelerin 18 yaşından sonra gerçekleştiği, çırak ve stajyerlik sürelerinin ise 16’lı yaşlarda olması sebebiyle borçlanma yöntemi yerine çırak ve stajyerlerin bu çalışmalarının normal bir çalışma olarak değerlendirilmesi daha erken ve daha kolay şekilde emekli olmalarına hak sağlamış olacak” ifadelerini kullandı.
“İŞ GÜVENCESİ KIRMIZI ÇİZGİMİZ”
Bayraktar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapılması muhtemel değişikliklerde iş güvencesi kısmının korunması gerektiğini belirterek, “Memurları ilgilendiren konuların disipline edilmesi konusunda her türlü yapılacak iyi niyetli çalışmaya katkı sunacağız. Ancak iş güvencesiyle alakalı kısmı biz farklı düşünüyoruz çünkü iş güvencesi devletin geleceğidir, memurun değil. Memur devlet adına görev yapan kişidir, Ve bu konuda da zaman zaman kamuoyuna yansıyan haberler bizleri üzmüştür. Şunun bilinmesini isteriz, iş güvencesi kırmızı çizgimizdir” dedi.
SAĞLIKTA ŞİDDET ÖNLENMELİ
Sağlık Bakanlığı’nın sağlıklı ve güvenli koşullarda çalışma hakkını güvence altına alacak düzenlemeler ile sağlık ortamlarının şiddetten arındırılması için acilen düzenlemeler yapması gerektiğini belirten Bayraktar, Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı ancak beklentileri karşılamayan “Sağlıkta Şiddete Sıfır Tolerans” kampanyasının hükümet tarafından tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Bayraktar, sağlıkta şiddetin önlenmesi konusunun takipçisi olacaklarını kaydetti.
Bir yanıt yazın