Sağlık Bakanlığı Personelini Yetiştirmek İçin Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’yi Açıyor

admin avatarı

Türkiye’de ilk kez bir bakanlık kendi personelini yetiştirmek için üniversite açacak. Sağlık Bakanlığı Türkiye’nin doktor ve sağlık personeli açığını gidermek için Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’yi açıyor. Türkiye’deki 59 eğitim araştırma hastanesi uygulama merkezi olarak kullanılacak Tıbbiye-i Şahane, dünyanın en büyük üniversite hastanesi olacak.

Türkiye’nin ilk tıp fakültesi olarak 1903 yılında Sultan 2. Abdülhamit Han tarafından kurulan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane ismini alacak üniversite, önümüzdeki yıl eğitime başlayacak. İstanbul’da Haydarpaşa yerleşkesinde, 500 öğrenci alacak olan Tıbbiye-i Şahane, yurtiçi ve yurtdışında fakülte açma yetkisi sayesinde kontenjanını Türkiye’nin talepleri doğrultusunda belirleyebilecek. Eğitim ve araştırma hastanelerinde görev yapan 1500 doçent ve profesörün kadroları da aktarılacak Tıbbiye-i Şahane, Türkiye’nin en büyük tıp fakültesi kadrosuna sahip olacak.

59 UYGULAMA HASTANELİ ÜNİVERSİTE

Tıbbiye-i Şahane’de doktor yetiştirme üzere tıp fakültesi, hemşire ve sağlık personeli yetiştirmek üzere Sağlık Bilimleri Fakültesi ile master-doktora alanları için de Sağlık Bilimleri Enstitüsü kurulacak. Tıbbiye-i Şahane’de okuyan öğrenciler, 4 yıllık eğitimlerini tamamladıktan sonra üniversitenin kendisine bağlı Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki 59 eğitim araştırma hastanelerinde intörnlük eğitimlerine devam edecekler.

YURTDIŞINDA FAKÜLTE AÇACAK

Üniversite, Türkiye’nin uluslar arası stratejileri doğrultusunda bölge ülkelerde fakülte açabilecek. Tıbbiye-i Şahane, 6 dilde eğitim verebilecek donanıma sahip olacak. Özellikle Türki devletler için Rusça, Ortadoğu ülkeleri için Arapça ve Balkan ülkeleri için de İngilizce eğitim verilmesi amaçlanıyor.

REKTÖRÜ BAKAN SEÇECEK

Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, mevcut devlet üniversitelerinin idari yönetimi ile de ayrışacak. Öğretim üyeleri rektörü seçmeyecek. Vakıf üniversitelerinde olduğu gibi mütevelli heyeti oluşacak. Heyet, Sağlık Bakanı, Müsteşar, Rektör, YÖK’den bir üye ve bakanın seçeceği bir kişiden oluşacak. Mütevelli heyet, rektör olarak planladığı 6 kişiyi YÖK’e önerecek. YÖK aralarından 3 kişiyi Cumhurbaşkanına önerecek ve biri atanacak.

HOCALARIN ÖZELE GİDİŞİ DURACAK

Bakanlar Kurulu kararıyla TBMM’ye sunulan kanun tasarısının gerekçesinde, “eğitim ve araştırma hastanelerinde görev yapan nitelikli hekimlerinin, devlet ve vakıf üniversitelerine akademik unvan ve özlük hakları elde etmek için geçişleri sonucunda, hem uzmanlık eğitiminin aksaması hem de A grubu nitelikli ameliyatların son 3 yılda sadece özel hastaneler ve vakıf hastanelerine kayması sonucu vatandaşın ödediği yüksek farkları engellenmesinin amaçlandığı” kaydedildi.

Ayrıca eğitim araştırma hastanelerinin itibar kaybı nedeniyle eski SSK hastanelerine dönebileceği riskini ortadan kaldırmak ve yeni açılacak şehir hastanelerine akademik kadro sağlamak da hedefleniyor.

Tagged in :

admin avatarı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More Articles & Posts