Milyonlarca memur daha Temmuz ayı zamlarını almadan, zamdan daha fazlası ceplerinden uçup gidecek. Gelir vergisi matrahının 2016 yılı için 12 bin 600 TL olarak belirlenmesi nedeniyle Nisan’dan itibaren memurların büyük bir bölümü yüzde 20’lik vergi dilimine girecek. Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, toplu sözleşme gereği Temmuz ayında maaşlarına yüzde 5 zam alacak olan memurların daha bu zam maaşlarına yansımadan Nisan’dan itibaren gelir kaybına uğrayacaklarını ifade ederek, “Gelir vergisi kesilen brüt kazanç dilimi üst sınırını önceki yıllara oranla 2016’da daha düşük belirleyen hükümet daha zammı vermeden memurdan vergi adı altında kesmeyi planlamaktadır. Hükümet eğer memuru düşünüyorsa gelir vergisi kesintisini yüzde 15’te sabitlemelidir” dedi.
Bayraktar, Nisan’dan itibaren memurların maaşlarında 31 TL ile 170 TL arasında gelir vergisi kesintisinden kaynaklı kayba uğrayacaklarını ifade etti.
Bağımsız Sağlık-Sen Başkanı Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, 2016 yılı için geçerli olan gelir vergisi dilimlerinin belirlenirken, enflasyon ve yeniden değerleme oranlarının dikkate alınmadığını ve alt vergi diliminin bir önceki yıla oranla 600 TL artırılarak 12 bin 600 TL’ye çıkarıldığını ifade ederek, “Hükümet daha fazla vergi toplamak derdine düşmüş ve henüz memurlara vermediği Temmuz ayı zammını birkaç ay öncesinden geri almayı planlamaya başlamıştır. Mesleğe yeni başlayan düşük maaşlı memurların bile ödeyeceği gelir vergisi oranları da bu kapsamda Nisan ayından sonra yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıkacaktır” dedi.
MEMUR VERGİ YÜKÜ ALTINDA EZİLİYOR
Devlet memurlarının aylık brüt gelirinin esas alınarak belirlenen gelir vergisi matrahına göre, takvim yılı içerisindeki matrah miktarı göz önünde bulundurularak değişen oranlarda gelir vergisi kesintisi yapıldığına dikkat çeken Bayraktar, “2014 yılında 11 bin TL olan yüzde 15’lik gelir vergisi üst sınırı, 2015 yılı için yalnızca 12 bin TL olarak belirlenmişti. Şimdi ise bu artış sadece 600 TL de kalarak 2016 da bu miktar 12 bin 600 TL’ye yükseltilmiştir. Hal böyle olunca da brüt ortalama 3 bin 200 TL maaş alan bir memurun Nisan’dan itibaren yüzde 15’lik gelir vergisi kesintisinden yüzde 20’lik kesinti dilimine geçmesi kesinleşmiştir” dedi.
Nisan ayından sonra milyonlarca memurun Mayıs maaşlarında yüzde 5 daha fazla gelir vergisi kesintisi olacağını kaydeden Bayraktar, bu kesinti miktarının ise makam ve kıdeme göre 31 TL ile 170 TL arasında değişeceğini söyledi. Memurun gelir vergisi altında ezildiğine dikkat çeken Bayraktar, “Memurun daha maaşında göremediği zammın birkaç ay öncesinden vergi adı altında kendisinden alınmaya çalışılması çok yaralayıcıdır. Ülkenin kalkınması için bütün kamu bürokrasisini yürüten memurlara bu tür ayak oyunları çekilmesi asla kabul edilemez” dedi.
KESİNTİ YÜZDE 15’TE SABİTLENMELİ
Bağımsız Sağlık-Sen Başkanı Bayraktar, ilk kez geçen yıl gelir vergisi matrahında bir üst dilime geçen asgari ücretlinin 2016’da maaşlarının bin TL’den bin 300 TL’ye yükseltilmesi nedeniyle bu yıl daha erken yüzde 20’lik bir üst dilime geçeceğini ifade ederek, “Bu şekilde Türkiye’de en düşük maaş alan kesim olan asgari ücretli bile orta seviyede kazancı olan bir iş adamı oranında gelir vergisi ödemiş olacak” şeklinde konuştu.
Gelir vergisi oranlarını belirleyen kazanç dilimlerinin yıllar içinde neredeyse hiç artmaması nedeniyle hem işçilerin hem de memurların daha yılın ilk aylarından itibaren bir üst kazanç dilimine geçtiklerine dikkat çeken Bayraktar, 12 bin 600 TL olarak belirlenen gelir vergisi kesilen brüt kazanç dilimi üst sınırının enflasyon ve yeniden değerleme oranları gözetilmeden tespit edildiğini ifade ederek, “Gelir vergisinden dolayı memurlar maaşlarında önemli oranlarda kayıplar yaşamaktadır. En düşük orandan maaş alan memurlar dahi artık Nisan’dan itibaren bir üst vergi dilimine geçmektedir. Bu kapsamda memurların maaşlarına yansıtılan gelir vergisinin yüzde 15 vergi diliminde sabitlenmesi memurların kayıplarının giderilmesi açısından önemlidir” ifadelerini kullandı.
Bir yanıt yazın