Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, Türkiye’de anne ve bebek ölümlerinin azalmasında hayati öneme sahip 60 bine yakın ebenin çalışma şartları ve düşük ücretler nedeniyle hayata küstürüldüklerini söyledi. Bayraktar, “Anne, çocuk sağlığı hizmetlerini yürüten, doğum öncesi ve sonrası hizmetleri veren, doğum yaptıran, 0-6 yaş grubu bebeklerin sağlıklı gelişimleri için çalışan, kısacası hayat veren 60 bin ebe bugün hayata küstürülmüş vaziyettedir. Bu kutsal mesleği icra eden ebelere verilen komik ücretler ve çalışma şartlarının zorluğu ebeleri canından bezdirmiştir” dedi.
Bağımsız Sağlık-Sen Başkanı Bayraktar, 21-28 Nisan Ebeler Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, sağlık sisteminin en önemli görevlerinden birini icra eden ebelerin sorunlarına dikkat çekti.
UZMAN EBELİK HANDİKAP OLMAMALI
Bayraktar, torba yasa ile getirilen uzman ebelik düzenlemesini bazı yönleriyle olumlu karşıladıklarını ancak Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun “doğumu uzman ebelere yaptıracağız” şeklindeki açıklamasının ebeleri tedirgin ettiğini söyledi. Doğum yaptırmak için ebe unvanı alınmasının yeterli olduğunu, bunun için uzman ebe olmak gerekmediğini belirten Bayraktar, “Türkiye’de eğitim, araştırma hastanesi ve üniversite hastaneleri dışında doğumhane biriminde çalışan tüm ebeler doğum yaptırmaktadır. Ülkemizde ebelerin anne ve bebek ölümlerinin azaltılmasında ne kadar önemli bir payının olduğu unutulmamalı. Uzman ebelik unvanı verirken diğer ebeler için handikap yaratılmamalı” ifadelerini kullandı.
SÖZLÜ VE FİZİKSEL ŞİDDETE MARUZ KALIYORLAR
Yapılan araştırmalara göre ebelerin yüzde 65’lik bir kısmının görev süreleri boyunca en az bir defa sözlü veya fiziksel şiddete maruz kaldıklarının belirlendiğini ifade eden Bayraktar, “Bununla birlikte yine ciddi sayıda ebe kurum amirleri ya da çalışma arkadaşları tarafından mobinge maruz kalıyor” dedi.
Türkiye’de sağlık çalışanlarının maruz kaldıkları şiddet vakalarının her geçen gün biraz daha artığına dikkat çeken Bayraktar, bu sorunun acilen çözülmesi gerektiğini belirtti.
PERSONEL EKSİKLİĞİ HAD SAFHADA
Bayraktar, ebelerin çalışma koşullarının zorluğuna vurgu yaparak, ebelerin en büyük sorunlarının başında personel eksikliği geldiğini söyledi. Bu nedenle ebelerin uzun çalışma süreleri ve bitmek bilmeyen nöbetlerle mağdur edildiklerini ifade etti.
Sağlık Bakanlığınca 2015 yılında yaklaşık bin 950 ebenin istihdam edileceğini söyleyen Bayraktar, bu sayının yetersiz olduğunu, Avrupa Birliği ve OECD rakamlarına ulaşılması için her yıl ortalama 4 bin ebe ataması gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.
ÜCRETLER DÜZELTİLMELİ
Ortalama bir ebe maaşının 2015 yılı için 2 bin 300 TL olduğunu belirten Bayraktar, “Ortalama bir ebe maaşı en düşük memur maaşına denk durumdadır. Yapılan kamuoyu araştırmalarına göre memurların büyük bir çoğunluğunun kredi borcu batağında olduğu görülmektedir. Memurun alım gücü her geçen yıl artan enflasyon karşısında eriyor. Bu nedenle maaşların insanca yaşam sürecek bir ücrete kavuşturulması gerekmektedir” dedi.
KREŞ SORUNU ÇÖZÜLMELİ
Bayraktar, ebelerin en büyük sorunlarından birinin ise görev yaptıkları kurumlardaki kreş sorunu olduğunu kaydetti. Türkiye’de aylık kreş ücretlerinin 400 lira ile 2 bin lira arasında değiştiğini ifade eden Bayraktar, bu ücreti karşılayamayan çoğu ailenin mağdur olduğunu söyledi. Bu konunun da acil çözüm beklediğini ifade eden Bayraktar, “Bağımsız Sağlık-Sen olarak mesleklerine hak ettikleri değerin verilmesi ve çalışma şartlarının düzeltilmesi
temennisiyle tüm ebelerin Ebeler Haftası’nı kutluyoruz” dedi.
Bir yanıt yazın