Gece Nöbeti Tutan Sağlık Çalışanları Bu Haberi Okumalı

admin avatarı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi’nin bildirimine göre, sadece ABD’de 15 milyon Amerikalı nöbet usulü işlerde çalışıyor. Tipik mesai saatlerinin dışındaki bu nöbetlerin sağlık açısından pek çok olumsuz etkisi olduğu bildiriliyor.

UYKU DÜZENİNİ BOZUYOR

İşyeri Sağlığı ve Güvenliği’nde yayınlanan bir yayına göre, ABD’de polisler arasında yapılan bir çalışmaya göre, gece nöbetlerinde çalışan polislerin çoğu günde altı saatten daha az uyuyor. Bu çalışmaya göre ayrıca, altı saatin altında uyuyan gece nöbetçisi polislerin uyku kaliteleri, gece nöbeti tutmayan ve altı saatten fazla uyuyan polislerin uyku kalitelerinden iki kat daha kötü bulundu.

Sleep Dergisi’nde yayınlanan başka bir makaleye göre, Buenos Aires Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada gece nöbetlerinde çalışanların kanındaki Serotonin düzeyleri normal mesai saatlerinde çalışan insanlara göre çok daha düşük bulundu. “Mutluluk hormonu” olarak bilinen Serotoninin uykuyu da etkilediği biliniyor.

DİYABET RİSKİNİ ARTIRIYOR

İş ve Çevre Sağlığı Dergisi’nde yayınlanan ve 226 bin 652 katılımcı ile yürütülen bir çalışmada, gece nöbetlerinde çalışan insanlarda diyabet gelişme riskinin 1.09 kat daha yüksek olduğu gösterildi. Aynı çalışmada, düzensiz çalışma saatleri ile istihdam edilen erkeklerin diyabete yakalanma riskinin kadınlara göre belirgin olarak daha fazla olduğu ortaya kondu.

PLoS Medicine’da yayınlanan daha eski bir çalışmada ise, gece nöbetlerinde çalışanlarda tip 2 diyabet görülme riskinin daha yüksek olduğu, bunun da gece vardiyalarının insülin üzerindeki etkisine bağlı olduğu ortaya konmuştu.

OBEZİTE RİSKİNİ ARTTIRIYOR

Brigham Kadın Hastanesi tarafından yürütülen ve Science Translational Medicine Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmaya göre, vücudun doğal biyolojik saatiyle çelişen uyku süreleri diyabet ve obezite gelişimini artırıyor. Bu çalışmayı yürütenlerden Dr. Orfeo M. Buxton, “Gece nöbetçilerinin sirkadiyen ritimlerinin bozulması yetersiz ve düzensiz uyumalarına neden oluyor. Düzenli ve yeterli uykunun sağlık açısından önemi açık ve nettir ve bu uyku için en iyi zaman gecedir” diyor.

MEME KANSERİ RİSKİNİ ARTTIRIYOR

Uluslararası Kanser Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmaya göre, gece vardiyalarında çalışan kadınlarda meme kanseri görülme riski yüzde 30 artıyor. Bu çalışmaya göre, en az dört yıl gece nöbetlerinde çalışan kadınlarda ve haftada en az üç gece nöbeti tutan kadınlarda bu risk belirgin olarak artmış görünüyor.

NEGATİF METABOLİK DEĞİŞİKLİKLERE YOL AÇIYOR

Health.com’un bildirimine göre, gece vardiyaları leptin düzeylerinde düşüklüğe neden oluyor. Leptin hormonu vücut ağırlığımızda ve kanımızda insülin ve şeker düzeylerimizi belirleyen bir hormon.

KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTTIRIYOR

British Medical Journal’da yayınlanan bir çalışmaya göre, gece nöbetlerinde çalışan insanlarda kalp krizi görülme riski belirgin oranda artıyor. 34 araştırmanın derlendiği bu çalışmada, Kanada’da 2009-2010 yılları arasında görülen kalp krizlerinin %7’sinin, inmelerin %1.6’sının ve koroner arter olaylarının %7.3’ünün  gece nöbetleri esnasında görüldüğü belirtiliyor.

İŞ KAZASI RİSKİ ARTIYOR

British Columbia Üniveristesi’nin İskandinav İş ve Çevre Sağlığı Dergisi’nde yayınladığı bir çalışmasına göre, iş kazalarının görülme riski gece vardiyalarında neredeyse iki kat artıyor. Bu çalışmayı yürütenlerden Dr. Imelda Wong, “Normal uyku düzeninin bozulması sonucu dikkatsizlik ve bitkinlik artıyor, bu da iş kazalarının artmasına neden oluyor” diyor.

DEPRESYON SIKLIĞINI ARTIRIYOR

Uluslararası İş ve Çevre Sağlığı Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmaya göre, gece nöbetçilerinde depresyonun görülme sıklığı normal mesai saatlerinde çalışan insanlara göre belirgin olarak artıyor.

Tagged in :

admin avatarı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir