ANAYASA Mahkemesi’nin “50 ve daha yukarı yaşta olup da 10 yıllık fiili hizmet süresini dolduranların emekli olabilmeleri için 8 Eylül 1999’dan önce çalışmaya başlamış olma şartını” iptal kararı büyük sevinç yarattı. Emeklilik için yaşa takılanlar umutlandı. Binlerce kişi Başbakanlık İletişim Merkezi ve SGK’nın çağrı merkezi, bilgi işlem birimlerinin telefonlarını adeta kilitledi. Ancak, erken emekliliğe vize çıkmadı. Sosyal Güvenlik Kurumu 61 yaşı doldurma ve 10 yıllık hizmet koşullarının bir arada olması gerektiğini duyurdu.
18 OCAK’TA DOLUYOR
Anayasa Mahkemesi, 2013’te verdiği bir kararla memuriyette 10 yılını doldurmuş ve daha sonra çıkarılmış ya da yaş haddinden kendi isteği ile ayrılanlara emeklilik yolunu açtı. Yasal boşluluk doğmaması için de bir yıllık süre tanıdı. Karara göre, Meclis 18 Ocak tarihine kadar bu konuda düzenleme yapmazsa 50 yaşını dolduran ve 10 yıllık fiili hizmet süresi bulunan bir kişi 8 Eylül 1999’dan önce çalışıyor olup olmadığına bakılmaksızın emekliye ayrılıp aylık alabilecek. Bu sürenin dolmasına 9 gün kalırken10 yıllık hizmet süresiyle emekli olabileceğini düşünen binlerce kişi telefona sarıldı. Yüksek mahkemenin kararı erken emeklilik sevinci yaratırken, SGK uzmanları bu konuda kapsamlı bir çalışma yaptı ve tartışmalara noktayı koydu.
SGK NOKTAYI KOYDU
SGK, 10 yıllık hizmet süresi bulunan ve 50 yaşını dolduran memurun başka bir şart aranmadan emekli olmasının söz konusu olmadığını duyurdu. Emeklilik için 61 yaşının doldurulmuş olması ve 10 yıllık hizmetinin bulunması koşullarının bir arada aranılacağını bildirdi. SGK tarafından yapılan açıklamada, 18 Ocak’ta süresi dolacak iptal kararının 50 yaşını dolduran bir memurun başka şart aranmadan emekli olabileceği yönünde bir uygulama getirmeyeceği belirtildi.
KIDEM HESABI DA DEĞİŞECEK
Anayasa Mahkemesi’nin memurların emekli ikramiyesinde 30 yıl sınırına ilişkin yasa hükmüne yönelik iptal kararı da yürürlüğe girdi. Emeklilik dilekçesi veren memurlar 30 yıldan sonra çalıştıkları her yıl için ikramiye alacak. AYM’nin gerekçesili kararında da, iptali talep edilen yasa maddesiyle 30 yıldan az çalışan memurlar ile 30 yıldan fazla çalışan memur arasında eşitsizlik yaratıldığı belirtiliyor. Emeklilik ikramiye hesabında çalışılan sürenin tümü esas alınacak.
SGK SINIR KOYABİLİR
SGK yetkilileri gerekçeli kararı dikkate alarak düzenleme yapacaklarını belirtirken, bu konuda yeni bir sınır koyabileceği belirtiliyor En çok merak edilen ise kararın ardından daha önce 30 yılın üzerinde çalışarak emekli olan kişilerin yararlanıp yararlanamayacağı merak ediliyor. Uzmanlara göre eski memurlar dava açarak hak arayabilecek.
DANIŞTAY KARARI VAR
Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye dönük uygulanamayacağı kuralına karşın Danıştay’ın benzer konularda memurlar lehine verilen kararları bulunuyor. Danıştay AYM kararının geçmişe yönelik uygulanmasına konusunda karar vermişti. Bu kapsamda olanların Danıştay kararını emsal göstererek emekli ikramiyesi alması mümkün görünüyor.
Bir yanıt yazın