Cizre Devlet Hastanesi’ne PKK’lilerce yapılan saldırı anında milletvekillerini arayarak yardım isteyen Uşak Tabip Odası Başkanı Adnan Memiş, Sağlık Bakanlığı’nca 10 günlük geçici görev süresi bitmeden geri çağrıldı. Güvenli bölgede “sahra hastanesi” kurulması gerektiğini söyleyen Memiş’in bu talebi, “bölgeden kaçmak istiyorlar” şeklinde çarpıtılmış, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da “ihanet” olarak değerlendirmişti.
Uşak’a döndükten sonra ilk kez gazetemize konuşan Memiş, “Orada 10 günden fazla kalan doktorun psikoloji bozulur” diyerek, sağlık personelinin çok zor koşullar altında görev yaptığını söyledi.
Saldırı anında milletvekillerini aradığına ilişkin haberlerin yayınlanması üzerine 4. görev gününde geri çağrılan Memiş, çatışmaları batıdakilerin kendi gözleriyle görmesi gerektiğini vurguladı. Sıkıntlı sürecin yaşandığını anlatan Memiş, “savaşta bile” hastanelere saldırılmadığını vurguladı.
Sağlık personelinin güvenli bölgeye çekilmesi gerektiğini söylemesinin ardından Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’nun tepkisiyle karşılaştığını ve “ihanete suçlandıklarını anlatarak, “Bize ‘vatan haini’ derken emeğimize yazık ediyorlar. Bizim amacımız orada ‘sağlık personeli geri çekin’ demek değildi. Güvenli bir bölgeye sahra hastanesi kurulmasını önerdik. Biz kaçalım demedik. Hastanenin güvenli bir bölgeye taşınmasını talep ettik. Savaşta bile hastaneyi kurarsınız, Kızılay bayrağını dikersin, ‘buraya saldırılmasın, burası sağlık alanı’ dersiniz. Biz, güvenli bir yerde hizmet etmek istedik. Sağlık personeli kendisini güvensiz hissediyor. Orada insanlar çatışmaların ortasında” dedi.
Bu söylemlerinin çarpıtıldığını, “sağlık personeli kaçmak istiyor” görüntüsü verildiğini de anlatarak, orada kalacak sağlık personelinin de psikolojik olarak sorunlar yaşayabileceğine dikkat çekti. Memiş, konuya ilişkin şu yorumu yaptı:
“25-30 yaşındaki genç doktorlar bu ortama alışık değiller, ruhsal olarak kaldıramazlar. Ben askerliğimi Güneydoğu’da yaptım, Kuzey Irak’a geçen taburda yer aldım. Hekimliğimi de Hakkari’de yaptım. Hem görevde hem askerde de çatışma ortamında kaldım ancak genç arkadaşlar bu ortamı bilmiyorlar. Bir iki gün silah sesleri değişik gelebilir ancak sonra psikoloji bunu kaldırmaz. Dışarıya çıkamadan günlerce aynı yerde kalmak çok zor. Sıkı yönetim döneminde öğrenciydim. Eğer bu çatışma süreci uzarsa oraya gidecek genç sağlıkçı arkadaşlarımıza herhalde döndüklerinde psikolojik destek vermemiz gerekecek.”
NE OLMUŞTU
Cizre Devlet Hastanesi geçen hafta roketatarlı saldırıya uğramış, geçici görevle hastanede bulunan Uşak Tabip Odası Başkanı Adnan Memiş, mahsur kaldığı sığınaktan tanıdığı oda başkanları ve milletvekillerini arayarak yardım istemişti. Memiş, hastanede sağlık hizmeti verilemeyecek durumda olduğunu, sağlık personelinin can güvenliğinin kalmadığını bir an önce hastanenin boşaltılması gerektiğini, zor durumda olduklarını anlatmıştı. (Cumhuriyet Gazetesi)
Bir yanıt yazın