Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın haziran-eylül dönemi arası 3 bin 487 sağlık çalışanının istifa ettiğini açıklamasının itiraf niteliğinde olduğunu belirterek, “Sağlık sisteminin başındaki insan bu acı tabloyu açıklarken, yine bir yandan sağlık çalışanlarını istifa etmeye devam ediyor. Çünkü bu salgın döneminde dahi sağlıkçıların çalışma koşulları ve ücretlerinde bir iyileşme olmadığı gibi, hak ettikleri saygı bile kendilerine çok görüldü” dedi.
Bağımsız Sağlık-Sen Başkanı Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın TBMM’de kendisine verilen bir soru önergesinde yer alan itiraf niteliğindeki rakamları değerlendirdi. Bir muhalefet milletvekilinin istifa eden sağlıkçı sayısını sorması üzerine Bakan Koca’nın, “8 Haziran 2020-8 Eylül 2020 tarihleri arasında Bakanlığımız ve bağlı kuruluşlarında görev yapan bin 982 hekim, 125 asistan, 99 diş hekimi, 53 eczacı, 701 hemşire, 111 ebe, 334 sağlık memuru ve 82 diğer sağlık hizmetleri sınıfından olmak üzere toplam 3 bin 487 sağlık personeli istifa etmiştir” yanıtını verdiğini belirten Bayraktar, bu rakamların bile tek başına sağlıkçıların nasıl bir tükenmişlik yaşadığını gözler önüne serdiğini ifade etti.
TOPLUMDAN 14 KAT DAHA FAZLA KOVİD’E YAKALANDILAR
Bayraktar, Kovid-19 pandemisi ile en ön safta mücadele eden sağlık çalışanlarının bu süreçte kendi canlarını hiçe sayarak halk sağlığı için 7/24 çalıştıklarını belirterek, “Sağlık çalışanları Kovid-19 hastalığına genel toplumdan 14 kat daha sık yakalandı. Ama buna rağmen ne yazık ki küresel salgın döneminde ülkemizde sağlık çalışanlarının tükenmişliğini önlemeye yönelik doğru düzgün hiçbir önlem alınmadı” dedi.
Sağlık çalışanlarının bu süreçte evlerine bile hasret kaldıklarına dikkat çeken Bayraktar, “Sağlık çalışanları küresel salgın döneminde aile bireylerinden ayrı yaşama ya da aynı evin içinde uzakta durma gibi nedenlerle ruhsal yönden yakınlarının desteğine en çok gereksinim duydukları dönemde onlardan uzak kalmak zorunda kalmışlardır. Buna rağmen izin, emeklilik ve istifa gibi hakları bir süreliğine de olsa sağlıkçıların elinden alınmış, bu yasaklarda sağlıkçıların dayanma gücünü önemli ölçüde bitirmiştir” değerlendirmesinde bulundu.
İŞ YÜKÜ ÇOK FAZLA
Sağlık çalışanlarının çalışma koşulları ve sürelerinin iyileştirilmesi gerektiğini belirten Bayraktar, ayrıca ücretlerinde yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.
Bayraktar, “İstifa sebeplerinin en başında iş yükü geliyor. Kovid’e yakalanmada da en önemli risk faktörü iş yükünün fazla olması. Sürekli yoğun bakıma ihtiyacı olan hasta ile ilgilenmek, hastaların birden kötüleşmesi ve tüm bunlara şahit olmak sağlık çalışanlarını yoruyor. Ancak tüm bunlara rağmen sağlıkçılar bu dönemde de hak ettikleri değeri göremedi. Sendika olarak sağlık çalışanlarının mali, özlük ve sosyal haklarının yeniden masaya yatırılmasını ve OECD ülkeleri seviyesine çıkarılmasını talep ediyoruz” dedi.
Bir yanıt yazın