Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, Türkiye’de taşeron çalışan sayısının 1 milyon 300 bin rakamını aştığına dikkat çekerek, bu da yetmezmiş gibi şimdi de 112 acil sağlık hizmetlerinde görev yapacak 3 bin taşeron ambulans şoförü alımı için şartname hazırlandığını belirtti. Bayraktar, “Hükümet bir taraftan taşeron çalışanlar için yasal düzenleme hazırlayıp bu uygulamayı kademeli olarak kaldırmayı taahhüt ederken, diğer taraftan taşeron uygulamasının bugüne kadar girmediği yerlere bile uygulamayı sokmak istemektedir. 112’lere taşeron sistemi girmesi iş yeri barışını bozacağı gibi, hastalar kadrosuz çalışanların inisiyatifine terk edilecek adeta ölüme davetiye çıkarılacaktır” dedi.
Bağımsız Sağlık-Sen Başkanı Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, ambulanslara 3 bin taşeron şoför alınmasıyla ilgili teknik şartname ve alım şartlarının açıklandığını belirtti. Bayraktar bir taraftan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in taşeron sistem için “modern kölelik” ifadesini kullanırken diğer taraftan hala kamuya taşeron çalışan almanın tutarlı bir yanının bulunmadığını söyledi.
TAŞERONLAŞMA ŞOFÖRLERLE SINIRLI KALMAZ
Sağlık hizmetlerinin yeterli eğitimi almayan ve geçici hizmet usulü alınacak personelle yürütülemeyeceğini ifade eden Bayraktar, “Sağlık sektöründe taşeronlaşma çalışanların birçok hakkının gasp edilmesinin yanı sıra vatandaşa kaliteli bir hizmet sunulmasını da engelleyecektir. Kadrosuz çalışanlar arasında liyakat aranamayacağı gibi bu durum hastaların aleyhine bir durum teşkil edecek, adeta ölüme davetiye çıkarılacaktır. Böyle giderse sağlıktaki taşeronlaşma sadece 112 şoförleriyle sınırlı kalmayıp yakında tüm sağlık hizmeti sunucularının geçici personel olarak çalıştırılması şeklinde devam edecektir. Anlaşılan hükümet daha önce özel sektöre devrettiği kamu kuruluşları gibi 112’leri de önce etkisizleştirip daha sonra özelleştirmek istemektedir” dedi.
AYNI İŞYERİNDE HEM KADROLU HEM TAŞERON OLMAZ
112 Acil Sağlık Hizmetlerinde personel ihtiyacı olduğunun herkes tarafından malum olduğunu ancak ihtiyacın taşeron kapsamında karşılanmasının işyerlerinde çalışma barışını bozacağını belirten Bayraktar, “112’lerde şuan bin kadar kadrolu şoför bulunmaktadır. Yeni alımların taşeron olarak yapılması sağlık hizmeti sunucularında ikiliğe yol açarak çalışanlar içerisinde sorunlar ortaya çıkmasına sebep olacaktır. Bu da aynı işyerinde aynı işi yapan insanların bir kısmının sosyal haklarının daha geride olmasına bir kısmının ise diğerlerinden daha ayrıcalıklı olmasına katkı sağlayacaktır. Böylesi bir durum devletin eşitlik ilkesine bütünüyle aykırılık teşkil etmektedir” ifadelerini kullandı.
Kamuda taşeronlaşmanın sonuna kadar karşısında olduklarına ve olacaklarına dikkat çeken Bayraktar, Sağlık Bakanlığı’nın söz konusu personeli kadrolu olarak istihdam etmesi için çağrıda bulundu. Taşeron uygulamasının kökten kaldırılması ve çalışanlara daha çağdaş standartlarda çalışma modelleri sunulması için çalışma yapılmasını isteyen Bayraktar, “Mücadelemiz taşeron gibi kölelik düzenleri son bulana ve tüm çalışanlar hak ettikleri çağdaş yaşam koşullarına ulaşana dek kesintisiz olarak devam edecektir” dedi.
Bir yanıt yazın