Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, 2019 toplu sözleşme görüşmelerinden hak ettiği ve beklediği zammı alamayan sağlıkçıların umudunu banka promosyonlarına bağladıklarına dikkat çekerek, “Ancak aynı maaşı alan sağlıkçılara yapılan ihaleler sonucu verilen promosyonlarda dahi büyük uçurumlar bulunuyor. Aynı ilde ama başka kurumlarda görev yapan sağlık çalışanları arasında farklar bulunduğu gibi iller arasındaki promosyon farkı ise yarı yarıya fark edebiliyor. Promosyonlarda 4 yıllığına 5 bin lira gibi bir alt sınır getirilmesini ve hiçbir çalışana bu oranın altında promosyon verilmemesini öneriyoruz” dedi.
Bağımsız Sağlık-Sen Başkanı Bayraktar, yaptığı yazılı açıklama ile 2020 yılına girerken sağlık kurumları ile bankalar arasında yapılan promosyon ihalesi görüşmelerine dikkati çekti. Yetkili konfederasyon ile hükümet arasında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde memurun beklediğini bulamadığını ve komik denebilecek oranda zamma mahkum edildiğine vurgu yapan Bayraktar, “Şimdi ise sağlık çalışanlarının maaşlarını aldıkları bankalar tarafından verilen promosyon tutarlarında büyük bir adaletsizlik ortaya çıkmıştır. Bazı illerde aylık 130 lira karşılığı 5 yıllık anlaşmada 7 bin 800 liralara kadar çıkan promosyon tutarları bazı illerde ise aylık 63 lira karşılığı 5 yıllık 3 bin 780 lira olarak ihale edilmiştir. Maaşı ve kıdemi aynı olan sağlık çalışanlarına yarı yarıya az oranda promosyon vermek beraberinde yeni adaletsizlikleri de getirmektedir” dedi.
KAPALI KAPILAR ARDINDA BANKALARLA MI GÖRÜŞÜLÜYOR?
Bayraktar, şu ana kadar yaklaşık 20 ildeki sağlık kuruluşlarında banka maaş promosyonu anlaşmaları imzalandığını ifade ederek, promosyon anlaşmalarında 4 yıl için 6 bin 250 liralık toplam ücretin ay bazında 130 liralık net ücretiyle İstanbul’un Türkiye rekorunu elinde bulundurduğunu belirtti. Aylık 110 liralık net promosyon ücretleri ile İstanbul’u Van, Diyarbakır ve Denizli’nin takip ettiğini ifade eden Bayraktar, Ankara ve İzmir gibi illerde görev yapan sağlık çalışanlarının ilk 20’ye dahi giremediklerini vurguladı.
Bankalar ile sağlık kurum ve kuruluşları arasında yapılan promosyon anlaşmalarında kurumlarda yetkili sendikaların etkin rol oynadıklarına dikkat çeken Bayraktar, “Toplu sözleşme masasında hükümetten yana tavır alarak memurları masada bırakan yetkili konfederasyona bağlı sağlık sendikası bu kez de bankalardan yana tavır alarak ikinci kez memuru mağdur etmektedir. Yapılan anlaşmalarda kriter görev yapılan iller olsa İstanbul, Van, Diyarbakır ve Denizli’nin birbiri ile hangi ortak özelliği bulunmaktadır. Ya da Ankara ve İzmir’de çalışan sağlık çalışanları neden daha düşük promosyonlara mahkum edilmektedir. Şu soruyu sormaktan kendimizi alamıyoruz…Acaba yetkili konfederasyon toplu sözleşme öncesi kapalı kapılar ardında hükümet ile yaptığı görüşmeler gibi ihaleler öncesi de bankalar ile mi görüşme yapmaktadır?” değerlendirmesinde bulundu.
PROMOSYONLARDA ALT LİMİT UYGULAMASI OLMALI
Bayraktar, promosyon tutarlarındaki uçurumu gidermek ve memurların mağduriyetini azaltmak için alt limit uygulaması getirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik dar boğazın farkındayız. Bugüne kadar hiçbir talebimizde ne ülke menfaatlerini ne de sağlık çalışanlarının menfaatlerini göz ardı ettik. Elbette memur maaşlarının iyileştirilmesi için yapılması gereken çok şey var. Çünkü ülkemizde iğneden ipliğe, elektrikten doğalgaza, meyveden sebzeye çifter çifter zam geldi. Maaş zammı enflasyonun yanında bırakın devede kulağı, tüy dahi olamadı. Hal böyleyken bizler yine de ülke menfaatlerini de gözeterek yalnızca mağduriyeti giderecek şekilde promosyonlarda alt limit uygulaması getirilmesini istiyoruz. Personeli çok olan kurumlara yine 4 yıllığına 7-8 bin lira şeklinde promosyonlar verilebilir, ancak 3 bin 500 lira düzeyindeki promosyon anlaşmaları da en az 5 bin liraya çıkarılmalıdır” dedi.
Bir yanıt yazın