Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, birçok hastanede uygulanan vardiya sistemi nedeniyle sağlık çalışanlarının dinlenmeye fırsat bulamadığına dikkat çekerek, “Üçlü vardiya çalışma düzeni hastanelerde genel olarak 08-16, 16-24 ve 24-08 olarak uygulanırken, bu sistem sağlıkçıların dinlenememesine ve ailelerine vakit ayıramamalarına sebep oluyor. Bu nedenle birçok hastanede üst üste istifa haberleri gelmektedir. Vardiya sistemi düzenlenerek bu sorun çözülmelidir” dedi.
Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde birçok hastanede üst üste toplu istifalara neden olan vardiya sistemi ile ilgili sorunlara dikkat çekti.
Bazı hastanelerde uygulanan üçlü vardiya çalışma düzeni kapsamında sağlık çalışanlarının 08-16, 16-24 ve 24-08 gibi çalışma saatleri dahilinde çalıştırıldıklarını anlatan Bayraktar, “Bu çalışma saatleriyle gece 12’den sabah 8’e kadar çalışan bir anne beş gece eşinden ve çocuğundan ayrı kalıyor. Sağlıkçılar eski sistemde 16 saat çalışır 2 gün dinlenilirdi. Bu sistemde dinlenmeye vakit kalmadığı gibi, Kovid-19 nedeniyle bakıcıların evlere gelmemesi nedeniyle çocuğunu nöbete getiren anneler dahi bulunuyor. Bu sebeple vardiya sisteminin tekrar düzenlenerek sağlık çalışanlarının bu sorunları çözülmelidir” değerlendirmesinde bulundu.
SÖZLER ARTIK TUTULSUN
Bayraktar, sağlık çalışanlarının her geçen gün başka bir hak kaybına ve mağduriyete uğradığına dikkat çekerek, verilen sözlerin de artık tutulması gerektiğini belirtti. Bayraktar, iktidar yetkililerine seslenerek, “Söz verdiğiniz gibi 3600 ek göstergemiz verilsin. Yıpranma payından fiili çalışma şartı kaldırılsın, yıpranma payı geçmiş yıllarda dahil ve 5 yıla 1 yıl olmak üzere bütün sağlıkçıları kapsasın” dedi.
Sağlıkçıların çalışma koşullarının düzeltilmesini, iş yüklerinin azaltılmasını, uzun çalışma saatlerinin kısaltılmasını talep eden Bayraktar, “Her işyerine 7/24 ücretsiz kreş sağlansın. EYT sorunu bir an önce çözülsün. Sağlıkta şiddeti ve mobingi önleyen gerçek tedbirler alınsın” değerlendirmesinde bulundu.
SÖZLEŞMELİLER KADROYA GEÇİRİLSİN
Kovid-19 süresince çok sayıda arkadaşını kaybeden sağlıkçıların bu süreçte yaşadıkları mağduriyetleri bir nebze de olsa gidermek adına Kovid-19’un meslek hastalığı sayılması gerektiğini belirten Bayraktar, “Ayrıca sözleşmeli statüde çalışan sağlık ve sosyal hizmet çalışanları kadroya geçirilmeli. Öte yandan hemşirelik meslek yasası uygulanmalı ve diğer sağlık meslek mensupları için kendilerine özgü meslek yasaları çıkarılmalı” dedi.
Giyim yardımının mesleki riske uygun gerçek enflasyon rakamlarıyla ödenmesini, sağlık ve güvenlik açısından ücretsiz servis sağlanmasını da talep eden Bayraktar, “Pandemi ile mücadele eden filyasyon ekiplerinin ve nöbet usulü çalışanların yemek sorunu da çözülmeli” dedi.
Bir yanıt yazın