Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, düşük maaşla çalışan yüzbinlerce sağlıkçının ek ödeme ve performans ücret ödemelerinin geriden gelmesi nedeniyle de ikinci bir mağduriyet yaşadıklarını anlattı. Bayraktar, “Birçok hastanede sürekli olarak ek ödemelerin ve performans ödemelerinin geriden geldiği bilgisini alıyoruz. Önceden 6 ay geriden gelen ek ödemelerin şimdi 9 aylara kadar ödenmediğini görüyoruz. Sağlık çalışanlarını mağdur eden bu durumun çözüme kavuşturularak, ödemelerin zamanında yapılmasını talep ediyoruz” dedi.
Bağımsız Sağlık-Sen Başkanı Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, son olarak Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde patlak veren maaş ödememe krizinin sağlık kuruluşlarının birçoğunda görülmeye başlandığına dikkat çekerek, ekonomik krizin sağlık çalışanlarını derinden sarsmaya devam ettiğini vurguladı. Mersin Üniversitesinde çalışan sağlıkçıların uzun süredir ödenmeyen fazla mesai ücretleri ile 9 ay geriden gelen ek ödeme ve performans ücretlerini istediklerini kaydeden Bayraktar, “Mersin’de patlak veren bu mesele aslında pek çok sağlık çalışanının ortak mağduriyetidir. Kendilerine gelince itibardan tasarruf edilmez diyerek makam araçları alan, maaşlarına memura verdiklerinin çok çok üzerinde zam yapan yöneticilerin, iş sağlık çalışanlarına gelince krizi gerekçe göstermeleri büyük bir ikiyüzlülüktür” değerlendirmesinde bulundu.
BORÇ YÜKÜ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SIRTINA YÜKLENEMEZ
Bayraktar, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında, üniversite hastanelerine yıllardır yaptığı ödemelerin artmaması nedeniyle üniversite hastanelerinin borç batağına sürüklendiğine vurgu yaparak, “Bu nedenle oluşan borç yükü sağlık çalışanlarının sırtına yüklenmek istenmektedir” dedi. Hastane bütçesinin kimi zaman ilaç ve sarf malzeme almaya yetmeyecek durumda olmasının, hastaların tedavi ve ameliyatlarının gecikmesine, asistan, stajyer ve öğrencilerin eğitimlerinin aksamasına sebep olduğuna dikkat çeken Bayraktar, “Bu durumun sorumlusu sağlık çalışanlarıymış gibi algılanıyor, hasta ve hasta yakınları ile karşı karşıya geliyoruz, şiddet görüyoruz ve kimi zaman canımıza kastediliyor” ifadelerini kullandı.
KRİZİN SORUMLUSU KİMSE FATURA DA ONA KESİLMELİ
Bayraktar, memurların düşük zam oranları ile yıllardır enflasyona ezdirilmediği söylemleri altında, enflasyonun çok altında maaş artışlarına mahkum edildiğine dikkat çekerek, “Açıklanan enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını defaatle kamuoyuna duyurduk. Şu anda da açıklanan enflasyon rakamlarının gerçek enflasyonla uzaktan yakından ilgisi yoktur. Hal böyleyken çalışanların maaşları her geçen gün biraz daha erimektedir. Bu nedenle krizin faturası yalnızca çalışanlara çıkarılmaktadır. Krizin sorumluları kimlerse krizin faturasını da onlar ödemelidir” dedi.
Bayraktar, ek ödeme ve performans ücretlerinin zamanında yatırılmasını talep ederken, aynı zamanda ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması için de çalışma yapılması gerektiğini kaydetti.
Bir yanıt yazın