Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, Türkiye’de görev yapan 53 bin 741 ebe bulunduğunu belirtirken, ancak buna karşılık bir yılda canlı doğan bebek sayısının 1 milyon 291 bin 55 olduğunu kaydetti. Bayraktar, “Doğum öncesi ve sonrasında yapılan hizmetleri dile getirmeden bile bu rakamlar ebe arkadaşlarımızın nasıl bir iş yüküne sahip olduklarını anlatmaya yeterlidir. Ebe arkadaşlarımız, vekil ebe hemşire, kamu dışı aile sağlığı çalışanı ve farklı istihdam modelleri ile çalışmaya zorlanmaktadırlar” dedi.
Bağımsız Sağlık-Sen Başkanı Bayraktar, 21-28 Nisan Ebeler Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, ebelerin sorunlarını dile getirdi. Bayraktar, sağlık çalışanlarının bu önemli gün ve haftaları sevinçle karşılayabilmeleri için sorunlara somut çözümler istenmesine rağmen ne yazık ki hala beklentilerin karşılanmadığını ifade ederek, “Yalnızca ebeler değil, tüm sağlık çalışanları binbir sorun ile boğuşmaktadır. Döner sermayeler sıfırlanmıştır. Yıpranma payı ihtiyaca cevap vermekten çok uzaktır. Kadro beklentisi karşılanmamıştır. Şiddet olayları artarak devam ederken, çalışana mobbing ve baskıda da bir azalma olmamaktadır. Görev dışında çalıştırma, aşırı iş yükü gibi sorunlar uzayıp gitmektedir. Çalışanlar sadece huzurlu bir çalışma hayatı ve makul bir ücret talep etmektedir” dedi.
GÖREVLERİ DIŞINDA BAŞKA İŞLERDE ÇALIŞTIRILIYORLAR
Türkiye’de mevcutta görev yapan 53 bin 741 ebenin bulunduğunu belirten Bayraktar, “Bir yılda canlı doğan bebek sayısı 1 milyon 291 bin 55’dir. Doğum öncesi ve sonrasında yapılan hizmetleri dile getirmeden bile bu rakamlar ebe arkadaşlarımızın nasıl bir iş yüküne sahip olduklarını anlatmaya yeterlidir. Ebe arkadaşlarımız, vekil ebe hemşire, kamu dışı aile sağlığı çalışanı ve farklı istihdam modelleri ile çalışmaya zorlanmaktadırlar. Görevleri dışında zorla başka alanlarda çalıştırılan ebe arkadaşlarımız vardır” dedi.
SORUNLARA ÇÖZÜM İSTİYORUZ
Bayraktar, Bağımsız Sağlık-Sen olarak sorunlara çözüm beklediklerini ifade ederek, ebelerin çalışma ortamları, sosyal hayatları, ekonomik ve özlük hakları konularında da birtakım sorunları bulunduğunu vurguladı. Bayraktar, “Örneğin, çalıştıkları kurumlarda meslekleri ile örtüşmeyen bazı görevleri yapmaya zorlanmaktadırlar. Tüm hekim dışı personel gibi ebelerimizin yaşadığı döner sermaye ek ödeme adaletsizliği de bir an önce giderilmelidir. Mesleğinde ilerlemesi ve uzmanlaşması noktasında gerekli eğitim imkânları sağlanmalıdır. Şiddeti hak olarak gören çevrelerin saldırganlıklarını önleyecek, ebelerimiz ve tüm sağlık çalışanlarına güven içinde çalışma ortamları sağlayacak yeterlilikte yasal ve fiziksel önlemler alınmalıdır. Ebelerimizi, çalışma hayatlarının yoğunluğu ile aile sorumlulukları arasında sıkışmaktan kurtaracak tedbirler alınmalı; bu çerçevede onlara 24 saat kreş hizmeti imkânı sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.
Ebelerin sesine kulak verilmesi gerektiğini kaydeden Bayraktar, onları sevindirecek düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Bayraktar, “Bu temennilerimiz tüm sağlık çalışanları için de geçerlidir. Bu düşüncelerle fedakârlık gerektiren mesleğin cefakar çalışanları olan tüm ebe arkadaşlarımızın Ebeler Haftasını kutluyor, bu haftanın sorunların çözülmesinde adımların atıldığı bir hafta olmasını temenni ediyoruz” dedi.
Bir yanıt yazın