Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, Sağlık Bakanlığı’nın yaklaşık 3 yıl önce söz verdiği ancak hala hayata geçirilemeyen yıpranma payı çalışmasının 750 bin sağlık çalışanını mağdur ettiğini belirterek, “Talebimiz söz verildiği tarihte hayata geçmiş olsaydı sağlık çalışanları şuanda bir yıllık yıpranma payını hak etmiş olacaklardı. Çalışmanın uygulamaya geçmemesi şuanda 750 bin sağlık çalışanının emekliliğinden bir yıl çalmıştır. Sağlıkçıların yıpranma hakkı çalışmasında dahi sağlıkçıların yıpratılması kabul edilemez bir durumdur” dedi.
Bağımsız Sağlık-Sen Başkanı Bayraktar, yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakan olduğu 14 Mayıs 2014 tarihinde sözünü verdiği ve 2014 yıl sonuna kadar çıkarmayı taahhüt ettiği yıpranma payının bugün hala çıkarılamamış olmasına tepki gösterdi. Bu durumun sağlıkçılarda büyük bir hayal kırıklığı yarattığını ifade eden Bayraktar, “Son yaşanılan terör saldırılarında birçok sağlıkçının görevi başında şehit edilmesi, yine büyük şehirlerde yaşanılan terör saldırılarına ilk müdahaleyi yaparak olayın psikolojisini bire bir yaşayan ve ruhsal çöküntü içerisinde bulunan sağlık çalışanlarının böylesine bir dönemde dahi hatırlanmaması üzücüdür. Yaklaşık 3 yıl önce vaat edilen yıpranma payı neden hala ertelenmektedir anlamakta güçlük çekiyoruz” dedi.
SAĞLIKÇILAR DAHA FAZLA YIPRATILMAMALI
Sağlık hizmetinin 7 gün 24 saat süreyle verilmek zorunda olan bir hizmet olduğunu, gündüz mesaisi dışında da sürdürülmek zorunda olması nedeniyle, sağlıkçıların fizyolojik, ruhsal ve sosyal yaşamlarının tehdit altında olduğunu anlatan Bayraktar, “Sağlıkçılar işleri gereği zaten yeteri kadar yıpranmaktadır. Verilen sözlerin yerine getirilmemesi ise sağlıkçıları daha fazla yıpratmaktadır. Sağlıkçılar daha fazla yıpratılmamalı. Söz verilen yıpranma payı çalışması biran önce hayata geçirilmeli” değerlendirmesinde bulundu.
“TALEBİMİZ 3 YILA 1 YIL YIPRANMA”
Bayraktar, hükümetin konu hakkında ilk yaptığı açıklamada 5 hizmet yılına karşı 1 yıl yıpranma payı verilmesini öngördüğünü, ancak şimdi çalışmanın “33 yıla 1 yıl” şeklinde yapılmaya çalışıldığını ifade ederek, “Daha önce de söylemiştik yine söylüyoruz. Bizler sağlıkçılara 3 yıla 1 yıl yıpranma payı verilerek sorunlarının azaltılmasını istiyoruz” dedi.
Bayraktar, bunca gecikmenin ardından yıpranma hakkının tüm yasal alt yapısı ve mevzuat eksiği olmadan çıkarılmasının önem taşıdığını ifade ederek, yıpranma hakkının geriye dönük olarak da uygulanabilmesi ve isteyen sağlık çalışanının kanun yürürlüğe girdikten sonra geçmiş yıllarının yıpranma payını ödeyerek emekli yaşını erkene çekebilmesine de imkan tanınması gerektiğini söyledi.
Bayraktar, “750 bin sağlık çalışanı unutulan gündemlerine tekrar geri dönülmesini ve yıpranma haklarının kendilerine verilmesini beklemektedir. Referandum ve anayasa değişikliği gibi gündemlerle Türkiye kamuoyu meşgul edilirken bilinmelidir ki sağlıkçıların önceliği yıpranma haklarının verilmesidir” ifadelerini kullandı.
Bir yanıt yazın