Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, Türkiye’de görev yapan 160 bin hemşirenin artan iş yükü nedeniyle yıprandığını, birçoğunun hasta yakınları tarafından sözlü ve fiziki şiddete maruz kaldıklarını ve buna karşılık maddi ve manevi olarak emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi. Bayraktar, “Sağlık sisteminin en önemli meslek gruplarından birini oluşturan hemşireler her gün bin bir sorunla uğraşıyorlar. Hemşirelere hak ettikleri maddi, manevi değer verilmiyor” dedi.
Bağımsız Sağlık-Sen Başkanı Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de sayıları 160 bin olan hemşire sayısının yetersizliğine ve artan iş yüküne dikkat çekti. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun dahi bu gerçeği kabul ederek “50 bin ilave hemşireye ihtiyaç var” açıklamasında bulunduğunu kaydeden Bayraktar, gerçekte ihtiyaç olan ilave hemşire sayınının 100 binden fazla olduğunu belirtti.
OECD VERİLERİNE GÖRE SON SIRADAYIZ
Bayraktar, 100 bin kişiye düşen hemşire sayısı sıralamasında Türkiye’nin OECD verilerine göre son sırada yer aldığına işaret ederek, “Türkiye’de 100 bin kişiye düşen hemşire sayısı sadece 202. Bu rakam Avrupa Birliği ülkelerinde Türkiye’nin 3 katı düzeyde. Hemşire sayısının azlığı hemşirelere düşen iş yükünün artmasına ve her bir hemşirenin işini yaparken insan üstü gayret sarfederek yıpranmalarına sebebiyet vermektedir” dedi.
DÖNER SERMAYE TAVANDAN ÖDENMELİ
Sağlık çalışanlarına performans sistemine dayalı olarak sabit maaşlarının diğer kamu çalışanlarından düşük olması nedeniyle döner sermaye ödemesi yapıldığına dikkat çeken Bayraktar, döner sermayelerin tavandan alınmasının hemşirelerin başıca talepleri arasında yer aldığını ifade etti. Döner sermaye ödemelerinin adaletsiz ve iş barışını bozacak şekilde düzenlendiğini kaydeden Bayraktar, ayrıca döner sermaye ödemelerinin emekliliğe yansıtılmayarak büyük bir hak mağduriyeti yaratıldığını söyledi.
HEMŞİRELER ŞİDDET MAĞDURU
Bayraktar, sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddetten hemşirelerin de önemli derecede etkilendiğini kaydederek, yapılan araştırmalara göre her 10 hemşireden 7’sinin hasta yakınlarının sözlü ve fiziki şiddetine maruz kaldıklarının tespit edildiğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı’nın sağlıklı ve güvenli koşullarda çalışma hakkını güvence altına alacak düzenlemeler ile sağlık ortamlarının şiddetten arındırılması için acilen düzenlemeler yapması gerektiğini belirten Bayraktar, “Acilen sağlık çalışanlarının hayatını güvence altına alacak, onların kamuoyu ve hastalar nezdinde küçük düşmesine yol açacak davranış ve söylemlere muhatap olmasını sonlandıracak tedbirler alınmalı” dedi.
Bir yanıt yazın